За право України стати новою країною десятки тисяч людей заплатили життями — Сергій Притула
Категорія
Україна
Дата публікації

За право України стати новою країною десятки тисяч людей заплатили життями — Сергій Притула

За право України стати новою країною десятки тисяч людей заплатили життями — Сергій Притула
Джерело:  online.ua

Сергій Притула переконаний, що людям потрібно постійно нагадувати, що рух у Євросоюз і НАТО не трапиться сам собою. Україна платить занадто високу ціну, щоб залишитися такою, як до 24 лютого 2022 року.

Про зміни в українцях та чому українське суспільство за останні 30 років виросло зраненим, Сергій Притула розповів online.ua.

Чи ви поділяєте тезу, що війна змінює людей?

Війна змінює обставини – це вочевидь. Хто як до них адаптується – це вже інше питання.

Я не готовий розписуватися за всіх, хоча певні зміни в суспільстві є очевидними. Зокрема потяг до єдності, якого ніколи не було видно в нашому суспільстві у такому масштабі. І така монолітність суспільства кидається в очі останні 10 місяців. Це чудово, насправді.

Чи відчуваю я якісь зміни всередині себе? Мабуть, радше так, ніж ні. Я не скажу, що це мені подобається, тому що я досі не можу собі пояснити, як гуманітарій, який живе всередині мене, так прагне чиєїсь смерті.

Але, знову ж таки, мабуть, це моя реакція на ті обставини, які створював для нашої країни не я. І, мабуть, добре, якщо у наших людей є подібна відповідь, така рефлексія. Мабуть, це дає нам сили в той чи інший спосіб.

Чи змінилися українці через війну

Коли почалося повномасштабне вторгнення, ми всі говорили: все, ми всі змінимося, ми вже ніколи не будемо такими, як були. А потім пройшло ще кілька місяців і ми побачили, що якщо людина була хороша до війни, так вона і залишається хорошою, а хтось як був не дуже хорошою, то такою і залишається зараз. 

Я бачу різні казкові перетворення. Я бачив, як люди, яким я раніше не був готовий подати руку, абсолютно щиро покаялися і стали працювати на українську перемогу. Це стосується радше креативної індустрії, аніж якихось інших сфер.

Я бачив, як люди, які мені здавалися цікавими, добрими, хорошими, насправді, в такій критичній ситуації не могли знайти собі місце у новій системі координат і втратили безліч можливостей. Дехто став нерукопожатний в результаті.

Тому, коли ми говоримо, що якась людина була хорошою, так нею і залишилася, а якась погана – то ще війна стала таким тригером і каталізатором – що ще гірша стала. Мабуть, радше коли ми це говоримо, то уявляємо собі якихось людей публічних з царини політики, можливо, державного управління і тому подібне.

Сергій Притула з депутаткою Київради та військовослужбовицею Аліною Михайловою та  героєм України, командиром 1 ОШР ДУК ПС Дмитром “Да Вінчі” Коцюбайлом 

Навряд чи ми зараз з вами говоримо про фельдшера з амбулаторії якоїсь чи про електрика, який крутить нам ті дроти-гайки і робить все, щоб світло було після прильотів.

Якщо подивитися на якусь умовну карту публічних людей, яка була актуальна станом на жовтень-листопад 2021 року, то у грудні 2022 року ми там не знайдемо великої кількості людей, які були актуальні в році минулому.

Тому що, наприклад, вся ця грядка “ригівських” недобитків зараз випарувалася. Хтось намагається, все-таки, адаптуватися — з батальйону “Відень” чи батальйону “Монако” — нап’ялити на себе маску українського волонтера.

Вдається їм це з жахливим скрипом, настільки неприродно, що просто на голову не налазить. Але навіть якщо вони своєю спробою мімікрувати під нормальних людей заженуть у військо якусь допомогу – і на тому дякую.

Україні не завжди вистачало провідників

Як ви вважаєте, як суспільство, ми зможемо скористатися моментом, щоб еволюціонувати?

Я б дуже цього хотів. Це буде залежати від великої кількості складників.

По-перше, я не зовсім розумію зараз, в який спосіб можна примусити українське суспільство позбуватися того рівня патерналізму, який був йому притаманний. По-друге, інфантильність – не та річ, яка лікується за одну секунду, чи навіть за місяць.

Це тривалий процес, який мають підпирати плечима розвиток освіти в цілому в державі, поява критичного мислення у більшої кількості людей, аніж вузький пасіонарний прошарок і так далі, і так далі, і так далі.

Тобто це мають бути зміни в суспільстві, які будуть йти з двох сторін. Тому що риба гниє з голови і її так само треба час від часу лікувати.

Команда фонду Сергія Притули на зустрічі з представниками Європейської Комісії у Брюсселі

А в країні не завжди вистачало тих провідників, які, як Данко, готові були вирвати своє серце і вести суспільство попереду. Зазвичай виривали серце у суспільства. І воно таким зраненим виросло за останні 30 років. Тому в суспільстві є дуже багато недовіри.

Ми це помічаємо регулярно, тому що, попри те, що у волонтерського руху один з найвищих рейтингів довіри в українському суспільстві, все одно є категорія людей, яка думає, що це все якийсь фейк, що такого не буває, що не можна створити волонтерський рух в Україні, який буде на альтруїстичних засадах робити все від себе залежне, щоб підтримати свою армію і не тільки армію. Тому що волонтерство брунькувалося у багато різних сторін.

Тому я вважаю, що, якщо регулярно бити в одну точку з нагадуванням людям, що рух у Євросоюз і НАТО, який закладено в Конституції, про який так багато говорять, за що зараз люди гинуть – не трапиться сам собою.

Нам не скажуть: заходьте, бо у вас була війна і ми вам дамо членство в Євросоюзі з жалю. До цього треба дозріти, прийняти певні правила гри і тоді заходити на рівних правах, а не як бідний родич.

Для цього треба буде дійсно трошечки напружитися і постійно нагадувати людям, що за право стати новою країною десятки тисяч людей заплатили життями.

І це занадто висока ціна, щоб дозволити суспільству залишитися таким, яким це суспільство було до 24.02.

І от якщо всі люди, які є якимись лідерами думок для малих чи великих громад, будуть мати цей спільний знаменник і не будуть витрачати час на срачі, а будуть допомагати суспільству змінюватися, тоді все вдасться.

Інше питання: чи є в Україні достатня кількість таких дороговказів.

Вас також може зацікавити: Сергій Притула: Донатити, але давати хабарі — це як клясти Путіна і наспівувати російську попсу

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?