За шість років не готова жодна ділянка. В ДПСУ натякнули на провал проекту "Стіна" на кордоні з Росією
Категорія
Україна
Дата публікації

За шість років не готова жодна ділянка. В ДПСУ натякнули на провал проекту "Стіна" на кордоні з Росією

За шість років не готова жодна ділянка. В ДПСУ натякнули на провал проекту "Стіна" на кордоні з Росією
Джерело:  interfax.com.ua

Реалізація проекту "Стіна" на кордоні між Україною і РФ, запущеного в 2014 році, практично не зрушила з місця. На даний момент на російсько-українському кордоні не завершено облаштування жодної ділянки. У Держприкордонслужбі пояснили, що причина криється в недостатньому фінансуванні проекту - в 2020 році на облаштування кордону було виділено всього 400 млн гривень, хоча проект спочатку оцінили в 4,1 млрд. Глава ДПСУ Сергій Дейнеко підкреслив, що в рамках проекту з інженерного облаштування державного кордону Україна з РФ необхідно здійснити роботи ще мінімум на 1500 км з 2300 км. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"У Сумській області робота ще не починалася, зараз там проводяться пошукові роботи. Це 568 км кордону. На ділянці Чернігівської області ми облаштували 10% кордону, залишається ще 250-270 км. В Луганській області зроблено 110 км, залишається десь 380 км . Як мінімум 1500 км кордону з РФ ще потрібно інженерно облаштувати", - уточнив Дейнеко.

Дейнеко підкреслив, що через нестачу финасирования ДПСУ продовжує проект своїми силами - зокрема, прикордонники самостійно виробляють колючий дріт для облаштування кордону. Також Держприкордонслужба, за словами очільника відомства, може своїми силами, технікою, інженерними підрозділами проводити інженерне облаштування кордону - викопувати протитранспортний рів, облаштовувати контрольно-слідову смугу.

Глава ДПСУ також розраховує на допомогу міжнародних партнерів в реалізації цього проекту, так як облаштований кордон України з Росією буде захищати не тільки нашу країну, а й Європу.

"Ми ж не тільки себе захищаємо, ми захищаємо Європу, фактично, стоїмо на межі між Росією і Європою ... Причому нам не потрібні кошти: якщо ви робите хорошої якості камери, тепловізори, будь ласка, дайте їх. Я взагалі не хочу зв'язуватися з цими закупівлями , щоб навіть не давати приводу подумати, що ми можемо якось не так закуповувати і щось мудрувати. Ні, дайте продукцію, ми будемо вдячні ", - здобавіл Дейнеко.

Нагадаємо, проект "Стіна" на кордоні з Росією в 2014 році запропонував колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. У тому ж році Кабмін схвалив проект. Спочатку передбачалося, що проект буде завершений в 2018 році, проте пізніше його перенесли на 2021 рік. Пізніше і цю дата перенесли - інженерне облаштування державного кордону України з РФ планується завершити в 2025 році.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Естонія зводить на кордоні з РФ паркан з колючим дротом довжиною кілька десятків кілометрів. На ділянку протяжністю 135 км виділили 130 млн євро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?