Загарбники вивезли до РФ або "ДНР" майже 40 тис маріупольців
Категорія
Україна
Дата публікації

Загарбники вивезли до РФ або "ДНР" майже 40 тис маріупольців

Загарбники вивезли до РФ або "ДНР" майже 40 тис маріупольців
Джерело:  online.ua

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що російські загарбники вивезли майже 40 тис людей з Маріуполя. Зараз вони перебувають або у так званій "ДНР" або в самій РФ.

Джерело: Телеграм Денісової

Загарбники депортують маріупольців

За інформацією місцевої влади міста Маріуполя - майже 40 тисяч жителів вивезені до так званої «ДНР» або РФ, - повідомила Денісова.

За її словами, підрахунок депортованих ускладнений тим, що у людей забирають українські документи.

Рашисти розлучають батьків з дітьми. З лікарні у Маріуполі вивезено 17 дітей, які перебували на лікуванні. Їхні батьки залишилися і їх було евакуйовано до міста Запоріжжя, - повідомила Уповноважена.

Частину примусово депортованих маріупольців виявлено у Естонії, куди вони в’їхали з території РФ.

Окрім жителів Маріуполя таким же чином до Естонії через територію Росії дісталися люди з Херсонщини, Харківщини, Луганщини.

Частина таких осіб, за їхніми словами, самі ухвалили рішення їхати через Росію, бо не могли виїхати у бік Західної України. Водночас були й такі люди, яких примусово направили до Росії, а після того дозволили їхати на власний розсуд.

Країна-окупант РФ грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території, - підкреслила Денісова.

Вона звернулася до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для сприяння у поверненні незаконно вивезених до РФ українців та відкриття безпечних гуманітарних коридорів з регіонів ведення бойових дій.

Закликаю Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень прав людини РФ в Україні, - написала Денісова.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?