Збережи пам'ять — передай правду: Україна вшановує пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932-33 років
Категорія
Україна
Дата публікації

Збережи пам'ять — передай правду: Україна вшановує пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932-33 років

Збережи пам'ять — передай правду: Україна вшановує пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932-33 років
Джерело:  online.ua

У суботу, 28 листопада, в Україні вшановують День пам'яті мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років - українці традиційно запалюють у своїх будинках свічки пам'яті, згадуючи наслідки сталінського терору, масштаби якого стали відомі тільки після відтворення незалежності України. Траурний день в цьому році проходить в умовах карантину, але вшанувати пам'ять жертв геноциду можна в домашніх умовах. У Загальнонаціональну хвилину мовчання о 16:00 за київським часом запаліть символічну Свічку Пам'яті у вікнах своїх будинків - вона стане проявом нашої пам'яті і віри в майбутнє. В рамках жалобних заходів вже взяли участь президент Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою Зеленської. Вони встановили біля пам'ятного знака на Михайлівській площі в Києві композиції з пшеничних колосків та калини і вклонилися пам'яті жертв Голодомору. Після цього перші особи країни звернулися до українців і закликали приєднатися до пам'ятної акції всіх громадян країни, щоб зігріти своїм теплом душі невинних жертв голодоморів, передає ONLINE.UА.

Українська влада нагадала українцям, що Україна тричі проходила через жахи голодоморів і нашим обов'язком є зберегти пам'ять про їх жертви і не допустити повторення подібної трагедії. Президент також повідомив, що вже розпорядився профінансувати проект Національного музею Голодомору-геноциду, який дуже важливий для історії і майбутнього України. За його словами, питання буде вирішене вже 30 листопада.

"Кажуть, час лікує. Але не в цьому випадку. Роки, десятиліття і навіть століття не зможуть залікувати ті рани в серці України. Чи можливо, щоб в країні з родючою землею і працьовиті людьми від голоду померли мільйони?! Від штучного голоду, умисного знищення українського народу. Ми не можемо нічого виправити. Але можемо пам'ятати. І ніколи не дозволити цьому жаху повторитися ", - звернулася до українців перша леді країни.

Звернувся до українців і спікер парламенту Дмитро Разумков. Він підкреслив, що є тисячі архівних документів, що підтверджують страшні події тих часів і неймовірні масштаби трагедії.

"Історії тих, хто пережив голод, - настільки страшні, які не вкладаються в голові. Але саме вони допомагають нам зрозуміти біль, через який довелося пройти мільйонам українських родин", - додав Разумков.

Нагадаємо, в 2020 році пройшло 87 років з періодуГолодомору - злочину, організованого сталінським тоталітарним режимом, який визнаний геноцидом українського народу. Число людських втрат досі залишається під питанням. За оцінками експертів, в період масового штучного голоду убитих було понад 7 мільйонів чоловік в УРСР і 3 мільйони українців в інших регіонах СРСР. Крім того, за даними дослідників, в пікові місяці Голодомору кожну хвилину в Україні вмирали 26 людей, щогодини - майже 1,5 тисячі українців, щодоби - 34560 осіб. Більш того, по 10 років в таборах отримували люди, які хотіли зберегти для історії пам'ять про Голодомор - таким чином сталінський режим намагався приховати масштаб геноциду.

До розвалу СРСР причини Голодомору ніколи не розслідувалися, тема цієї трагедії десятиліттями залишалася під забороною, і ніхто з чиновників не поніс покарання за організацію штучного голоду в Україні, в результаті якого померли мученицькою смертю мільйони людей. Але геноцид продовжує впливати і на нові покоління українців.

Раніше ONLINE.UА публікував моторошні історії українців, яким вдалося вижити в період Голодомору.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?