Зеленський нарешті підписав доленосний для України закон - що потрібно знати
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський нарешті підписав доленосний для України закон - що потрібно знати

Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський нарешті підписав закон про банки, який не допускає повернення банківських установ їх колишнім власникам. Так званий "антиколомойський" закон, на прийнятті якого наполягав МВФ для виплати Україні чергового кредиту, дозволить завершити процедури виведення банків з ринку, рішення за якими скасовані судами. А це означає, що Приватбанк не повернуть його колишньому власнику Ігорю Коломойському, навіть якщо суд визнає незаконним рішення про виведення банку з ринку. Про це повідомляє ONLINE.UА з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» № 590-IX, який Верховна Рада прийняла 13 травня 2020 року", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, закон про банки підписаний Зеленським, передбачає комплекс змін, спрямованих на вдосконалення діяльності банків, зокрема шляхом зміцнення корпоративного управління, і врегулювання особливостей судового провадження у справах про виведення банків з ринку. Крім того, законом вводяться оновлені механізми виведення банків з ринку, спрямовані на удосконалення ліквідаційної процедури та задоволення вимог якомога більшої кількості кредиторів ліквідованого банку, а також удосконалення механізмів можливої участі держави у виведенні банку з ринку. Таким чином українська влада вирішила посприяти надійності і стабільності банківської системи, відновлення довіри до неї з боку вкладників і кредиторів.

Законом передбачається і вдосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення збитків) зі пов'язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку та кредиторам банку було завдано збитків (завдано збитків), розширення і вдосконалення механізмів участі держави у виведенні банку з ринку. Якщо суд визнає незаконним рішення про виведення банку з ринку, це все одно не може бути підставою для скасування цього рішення, як випливає з закону. Іншими словами, колишні власники не зможуть повернути банки. Але при цьому власники і ексвласники банку, інтереси яких були порушені при виведенні банку з ринку, можуть отримати відшкодування збитку, але тільки в грошовій формі.

Важливо відзначити, що до антиколомойського закону до Верховної Ради було подано рекордні 16 тисяч правок. Але 13 травня народним депутатом вдалося завершити процес їх розгляду, завдяки чому закон було остаточно принято в другому читанні.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Євросоюз миттєво відреагував на доленосне рішення України- там привітали прийнятий ВРУ антіколомойскій закон, зазначивши, що це життєво необхідний захід для захисту публічних фінансів і українських платників податків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?