Зеленський оголосив, яких гарантій щодо газу потребує безпека України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Зеленський оголосив, яких гарантій щодо газу потребує безпека України

Зеленський оголосив, яких гарантій щодо газу потребує безпека України
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський під час виступу на форумі “Україна 30” наголосив, що Україна потребує гарантій щодо збереження своєї енергетичної безпеки на тлі викликів, які зумовлені будівництвом російського газогону “Північний потік-2”.

Джерело: форум Україна 30

За словами лідера, гарантії щодо стабільного газопостачання необхідні у разі запуску “Потоку-2” на дні Балтійського моря.

“Для нас це не просто слова - енергетична безпека. Ми отримуємо за транзит 2 млрд доларів щорічно за транзит. Якщо ми говоримо про "зелений курс" України, куди ми йдемо - це про зменшення видобутку і користування газом, зменшення теплової генерації. Де ми беремо на все це гроші? Два мільярди - а частина цих грошей ми витрачаємо і на інфраструктуру, і на нашу армію, і на зміну енергетичної інфраструктури України. Звідки брати ці гроші?” - наголосив Зеленський.

Він звернув увагу на необхідність для української сторони періоду гарантій від 10 до 15 років, упродовж яких держава отримуватиме газопостачання.

Президент додав, що “важлива і ціна на газ”.

“У нас є річний пакет, він менше 8 грн для людей. А що буде, якщо не буде транзиту газу або буде можливість отримувати газ з Європи - то за якою ціною? Хто буде компенсувати це?” - резюмував політик.

Україна та Північний потік-2

Напередодні оголошувалося, що Німеччина, яка перш за все зацікавлена у функціонуванні газогону, уже розробила декілька варіантів компенсації Україні, якщо вона втратить роль транзитера газу після його запуску.

Представники німецького ЗМІ, з посиланням на анонімні власні джерела, наголошують: якщо домовленостей офіційних Берліна та Вашингтона щодо “Північного потоку-2” вдасться досягти, то ФРН може надати допомогу Україні.

Варіанти компенсації Україні від німецького партнера виглядають наступним чином:

  • допомога в енергетичній сфері;

  • вкладення мільярдів у ремонт зношеної газотранспортної мережі України;

  • пропозиція співпраці Берліна та Києва у галузі виробництва водню.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?