Зеленський підготував новий нищівний удар по суддям КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський підготував новий нищівний удар по суддям КСУ

Зеленський підготував новий нищівний удар по суддям КСУ
Джерело:  online.ua

Український лідер Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнати його рішення про е-декларування "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції". Варто звернути увагу на те, що проєкт закону містить лише дві статті: "Неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах" та "Відновлення конституційного судочинства". Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на проєкт закону №4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства".

"Першою пропонується визнати рішення КС від 27 жовтня 2020 року "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів". У статті 2 йдеться про припинення повноважень складу Конституційного суду, який діяв на момент прийняття скандального рішення", — йдеться в повідомленні.

Окрім того, що важливо розуміти, відповідним суб’єктам наказується розпочати процедуру відбору нових суддів. Варто зазначити, що новий склад КСУ мають намір обирати відповідно до "порядку, визначеному Конституцією України та Законом України "Про Конституційний Суд України", однак та ж Конституція забороняє таким чином припиняти повноваження суддів КСУ.

"Існує необхідність забезпечити збереження європейського та євроатлантичного вибору українського суспільства, дотримання принципу верховенства права конституційними органами, усунути загрозу для національної безпеки України та забезпечити дотримання принципу верховенства права, встановленого Конституцією України", – наголошується в пояснювальній записці.

Не можна не звернути увагу на те, що змінити склад Конституційного суду можна лише за згодою самих суддів. Для цього потрібно щонайменше дві третини від конституційного складу суду. Крім того, Конституція чітко визначає, що рішення та висновки КСУ є обов’язковими, остаточними та не можуть бути оскаржені. Однак законопроєкт Володимира Зеленського пропонує не виконувати рішення КСУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, 30 жовтня під стінами Конституційного Суду в Києві стартувала масштабна акція протесту під назвою "Відправимо суддів-зрадників КСУ в Ростов".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?