Зеленський підтримав петицію про створення пантеону українських героїв на Аскольдовій могилі
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський підтримав петицію про створення пантеону українських героїв на Аскольдовій могилі

Зеленський підтримав петицію про створення пантеону українських героїв на Аскольдовій могилі
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський підтримав петицію щодо створення Національного Пантеону Героїв України в парку "Аскольдова могила" в Києві.

Джерело: депутатка Київради Аліна Михайлова

На Аскольдовій могилі в Києві створять Національний пантеон Героїв України

У середу, 28 квітня, сайті Офісу президента України з’явилась відповідь Зеленського на петицію про створення Національного пантеону Героїв України на території парку "Аскольдова могила" в Києві.

Зеленський вирішив надіслати цю петицію премʼєр-міністру Денису Шмигалю з проханням доручити місцевій владі опрацювати питання про пантеон Героїв на "Аскольдовій могилі". Шмигаль має провести фахові й громадські консультації з цього приводу та повідомити про результати Зеленському.

Президент також зазначив, що на сьогодні Міністерство культури спільно з Українським інститутом національної пам’яті опрацьовують проєкт концепції Меморіалу українських героїв.

Михайлова назвала проблеми щодо створення пантеону українських героїв

Проте Михайлова зазначила, що є один нюанс. У 2020 році Президент видав Указ "Про заходи щодо створення меморіалу українських героїв". Відповідно до цього Указу, Кабміну доручили створити

Організаційний комітет, підготувати проєкт концепції пантеону і провести низку заходів для його створення.

Того ж року Кабмін утворив Оргком, призначив головою Віце-прем’єр-міністра з євроінтеграції Ольгу Стефанішину, а заступником — Міністра культури Олександра Ткаченка. Дедлайн відкриття мав бути у грудні 2021 року.

Ця концепція так і не була затверджена. Місце будівництва визначене не було. Міністерство культури не виконало своє завдання згідно з Планом пріоритетних дій Уряду. Напевно, не вважало за пріоритетне, — зазначила Михайлова.

Депутатка Михайлова запропонувала перепоховати Степана Бандеру, Євгена Коновальця, Симона Петлюру, Павла Скоропадського, діячів Холодного Яру, Української Повстанської Армії тощо. Проте Мінкульт не погодився з такою ідеєю і заявив, що пантеон героїв має звеличувати не конкретні особистості, а людські чесноти: свободу, гідність, жертовність.

Нерозуміння окремих чиновників не стане на заваді Пантеону. У нас є потужний суспільний запит, коли петиція за 1,5 доби набрала 25000 підписів. Тому Пантеону на Аскольдовій могилі — бути, — підсумувала депутатка.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?