Зеленський пішов на екстрені заходи після скандалу з рішенням КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський пішов на екстрені заходи після скандалу з рішенням КСУ

Зеленський пішов на екстрені заходи після скандалу з рішенням КСУ
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський продовжує активно діяти, щоб мінімізувати негативні наслідки для України в результаті конституційної кризи, викликаної скандальним рішенням КСУ, який скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування чиновників і депутатів та ряд положень антикорупційного закону про контролюючі функції НАЗК. Він вирішив звернутися за допомогою до Євросоюзу. Для цього український лідер доручив МЗС України ініціювати взаємодію з міжнародними партнерами для відновлення доброчесності конституційного судочинства в Україні. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає ONLINE.UA.

"За дорученням президента України МЗС ініціює взаємодію з міжнародними партнерами для подолання негативних наслідків рішення Конституційного Суду і відновлення доброчесності конституційного судочинства в Україні", - повідомив Кулеба в соцмережі.

Тим часом лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розповів, що пропозицію Зеленського перезавантажити КСУ і звільнити діючих суддів, яку він направив на розгляд до Верховной Ради, вже підтримали в Європарламенті. За його слвоам, цю пропозицію також узгодили з послами країн Великої сімки. Арахамія підкреслив, що ніякої альтернативи ідеї Зеленського по виходу з конституційної кризи немає.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАЗК. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цього рішення хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних парнеров нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіза і будь-якої фінансової підтримки, якщо рішення КСУ не скасують.

Після рішень КСУ Зеленський скликав екстрене закрите засідання РНБО, а вже ввечері 29 жовтня НАЗК повернуло доступ до єдиного реєстру електронних декларацій після розпорядження Кабінету міністрів. Також президент подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду. Глава Конституційного суду Олександр Тупицький назвав дії глави держави ультиматумом і заявив, що не збирається у відставку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що МВФ зробив останнє попередження Зеленському після скандалу з рішенням КСУ. У Фонді нагадали українському лідеру про важливе зобов'язання України для виплати нового траншу по кредиту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?