Зеленський провів термінову нараду з міністрами: з'явилися подробиці
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський провів термінову нараду з міністрами: з'явилися подробиці

Зеленський провів термінову нараду з міністрами: з'явилися подробиці
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський провів термінову нараду з українськими міністрами з питання пожвавлення банківського кредитування в Україні. На нараді були присутні прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, голова НБУ Яків Смолій, міністр фінансів Оксана Маркарова, глава МВС Арсен Аваков та інші, передає ONLINE.UA з посиланням на прес-службу ОПУ.

Зеленський на нараді наголосив, що кредити, які отримав бізнес, не сприяли відчутному зростанню останнього. Цей фактор, на його думку, гальмує розвиток економіки країни.

"Це означає, що бізнес не має ресурсу для розширення діяльності, економіка України залишається без палива. Тому поставлено завдання - прибрати перешкоди до відновлення кредитування і вирішити проблеми непрацюючих кредитів, щоб банківська система почала належним чином працювати", - наводить прес-служба слова Зеленського.

У свою чергу прем'єр-міністр нагадав, що для того, щоб захистити вкладників банків і зберегти стабільність фінансової системи України довелося витратити близько 300 млрд гривень. Крім того, за словами Гончарука, існують ще проблемні кредити на більш ніж 500 мільярдів, з яких 400 - в державних банках.

"Це питання скоординованої роботи ГПУ, Нацбанку, уряду і судової системи. Важливо, щоб боржники почули, що або вони добровільно повертають кошти, або держава залучить всі інструменти для їх повернення", - розповів Гончарук, як планує вирішувати проблему.

Глава НБУ Яків Смолій додав, що Україна - світовий лідер за показником проблемних кредитів: їх обсяг в українських банках становить близько 50%, і це - один з системних ризиків для фінансової системи країни.

При цьому ситуація з "Приватбанком", за словами Смолія, найскладніша, так як там весь портфель проблемних кредитів - це позики колишнім власникам.

"Держава намагається повернути ці кошти через суди різних юрисдикцій: в Україні, Великій Британії, США і Швейцарії", - уточнив Смолій.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський пообіцяв захищати державні інтереси в конфлікті навколо Приватбанку. Президент пояснив, що конфлікт навколо "Приватбанку" і його колишніх акціонерів - Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова - складна і довга проблема.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?