Зеленський розчарований заявами представників МАГАТЕ після візиту на ЗАЕС
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський розчарований заявами представників МАГАТЕ після візиту на ЗАЕС

Зеленський розчарований заявами представників МАГАТЕ після візиту на ЗАЕС
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський за результатами візиту моніторингової місії МАГАТЕ на окуповану військовими РФ Запорізьку АЕС зазначив, що представники агентства не вказали на необхідність повернення станції під контроль України.

Джерело:  The Guardian

МАГАТЕ мають наполягати на поверненні ЗАЕС під контроль України 

Ми зробили все, щоб МАГАТЕ отримало доступ до ЗАЕС, і я вважаю, що ця місія ще може зіграти свою роль. На жаль, ми не почули від МАГАТЕ головного - заклику до Росії демілітаризувати станцію. Я сподіваюся, що місія виконає те, про що ми домовилися, і послужить інтересам всього міжнародного співтовариства, - зазначив президент.

 За його словами, повернення ЗАЕС до безпечної роботи і збереження підключення до енергосистеми країни допоможе Україні протистояти енергетичній кризі в Європі.

Зокрема, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після візиту на ЗАЕС обмежився заявою про постійне перебування представників агентства на території станції.

Наша робота на станції тільки почалася. Я багато чого бачив. І мої люди все ще знаходяться там. Ми мали можливість обійти весь майданчик. Я входив всередину блоків, я мав можливість побачити аварійні системи, дизель-генератори, інші елементи. Також ми відвідали блокові щити управління декількох енергоблоків, - зазначив Гроссі.

За словами представників НАЕК "Енергоатом", військові кремлівської армії цинічно брешуть, відверто маніпулюють та спотворюють реальну ситуацію на ЗАЕС.

Російські окупанти докладають максимум зусиль, щоб не дати місії Міжнародного агентства з атомної енергії можливості ознайомитися з реальним станом справ на Запорізькій АЕС. Вони поширюють маніпулятивну та брехливу інформацію про цей візит, - зазначають в "Енергоатомі".

Зокрема, в НАЕК нагадали, що переважна більшість "ЗМІ з усього світу", які 1 вересня приїхали на станцію, були російськими пропагандистами, тоді як автобуси з українськими та іноземними журналістами росіяни на ЗАЕС не пропустили.

Крім того, окупанти брешуть щодо обстрілів та пошкоджень інфраструктури ЗАЕС і прогнозовано звинувачують у цьому ЗСУ.
В НАЕК додали, що військові вантажівки, які в порушення усіх вимог пожежної безпеки перебувають у машинних залах енергоблоків, росіяни представили експертам МАГАТЕ як техніку "військ хімічного захисту".

До того ж окупанти не пустили місію в кризовий центр ЗАЕС, оскільки там сховали від МАГАТЕ російських військових, які перебувають на станції.

У НАЕК зазначили, що місії МАГАТЕ росіяни "презентували" заздалегідь сплановане та зрежисоване шоу про те, що нібито "мешканці Енергодару скаржаться на обстріли ВСУ".

При цьому загарбники навмисно заглушили мобільний зв’язок та інтернет в Енергодарі, щоб не дати можливості передавати фото та відео із ЗАЕС та її міста-супутника.

Розуміємо, що у цих умовах МАГАТЕ буде важко дати об’єктивну оцінку ситуації на ЗАЕС. Натомість наголошуємо, що виконати всі рекомендації місії з відновлення на станції ядерної та радіаційної безпеки неможливо, поки вона перебуває під контролем російських окупаційних військ, - наголошують в "Енергоатомі".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?