Зеленський ветував ще один закон на вимогу ЄС
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський ветував ще один закон на вимогу ЄС

Зеленський ветував ще один закон на вимогу ЄС
Джерело:  online.ua

Глава держави Володимир Зеленський повернув до українського парламенту зі своїми пропозиціями закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів". Варто звернути увагу на те, що цей закон неодноразово критикувала влада Європейського Союзу. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт Офісу президента.

Що важливо розуміти, документом запроваджується функціонування Єдиного порталу повідомлень викривачів як бази даних, до якої вноситиметься повідомлена викривачами інформація про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, а також інформація про осіб, які мають статус викривачів, серед іншого їхні персональні дані та інформація про стан і результати розгляду повідомлених ними можливих фактів корупційних діянь.

"Водночас мета та цілі обробки даних про викривачів законом не визначаються, не врегульовуються також питання обсягу даних, які вноситимуться до Єдиного порталу. Не визначено порядок захисту таких даних, випадки, підстави та коло осіб, яким надаватиметься доступ до них. Законом лише визначається, що Єдиний портал гарантує дотримання умов конфіденційності та анонімності, а також те, що держателем та відповідальним за його адміністрування є НАЗК" - йдеться у повідомленні.

За словами експертів, а також представників Євросоюзу, цей підхід суперечить Конституції України. Як відомо, головним законом країни забороняється збір, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом.

"Вето застосовано через пропозицію вносити викривачів у Єдиний реєстр, але не передбачено жодного захисту прав викривачів. Ми маємо захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їхньої безпеки, як у цивілізованих країнах. Будь-яка людина має право звернутися до правоохоронних органів, щоб повідомити про корупційні діяння", – підкреслив український лідер.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НАЗК заблокувало держфінансування "Слуги народу".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?