Зеленський відреагував на заяву лідерів G7 щодо Донбасу і Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський відреагував на заяву лідерів G7 щодо Донбасу і Росії

Зеленський відреагував на заяву лідерів G7 щодо Донбасу і Росії
Джерело:  online.ua

Лідери країн G7 назвали Росію стороною конфлікту в Україні і закликали її знизити напруженість на Донбасі. Український лідер Володимир Зеленський подякував їм за підтримку України.

Джерело: Офіс президента України

Зеленський висловив подяку лідерам Великої сімки і Євросоюзу за незмінну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

"Вдячний лідерам Великої Британії, Німеччини, Канади, Італії, США, Франції, Японії та ЄС за заклик до агресора відвести війська від наших східних кордонів і з Криму. Крим - це Україна", - додав Зеленський.

Про що йдеться в підсумковому комюніке лідерів G7

У підсумковому комюніке лідери G7 окремий пункт присвятили Україні і агресії Росії. Вони заявили, що чітко переконані в тому, що саме Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником, як заявляє Кремль.

"Ми залишаємося твердо переконані, що Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником. Ми підтверджуємо нашу підтримку" нормандського процесу "для забезпечення виконання Мінських угод, і закликаємо Росію і підтримувані нею збройні формування до конструктивної взаємодії і підтвердження прихильності перемир'я", - йдеться в прийнятому усіма лідерами держав G7 заяві.

У спільній заяві лідери Великої сімки дали зрозуміти, що будуть відповідати на всі зловмисні дії Москви.

"Ми підтверджуємо нашу зацікавленість в стабільних і передбачуваних відносинах з Росією. Ми будемо продовжувати взаємодіяти з Росією там, де є сфери, що представляють взаємний інтерес. Ми підтверджуємо наш заклик до Росії припинити свою дестабілізуючу поведінку і зловмисну діяльність, включаючи втручання в демократичні системи інших країн , а також закликаємо виконати свої міжнародні зобов'язання в галузі прав людини ", - йдеться в підсумковій заяви лідерів G7.

Про що ще домовилися лідери G7 на саміті

За підсумками триденного саміту лідери країн G7 - Великої Британії, Німеччини, Італії, Канади, США, Франції та Японії - домовилися спільно діяти за кількома напрямками:

  • співпрацювати з КНР в боротьбі з представляють взаємний інтерес глобальними викликами;

  • сприяти в проведенні другого етапу розслідування походження коронавіруса під керівництвом ВООЗ;

  • спрямувати зусилля на поліпшення податкової системи в усьому світі;

  • забезпечити мир 1 млрд доз вакцин від коронавирусной інфекції протягом 2022 роки;

  • розширити до $ 100 млрд щорічне фінансування боротьби зі зміною клімату в рамках Паризького угоди по клімату.

Також в підсумковій заяві лідери G7 висловили глибоку заклопотаність через примусову посадки літака Ryanair в Мінську заради затримання білоруського опозиціонера Романа Протасевича режимом Олександра Лукашенка. Вони вимагаютьвід диктатора провести нові вибори в Білорусі і звільнити Протасевича.

"Ми будемо спільно працювати над тим, щоб притягнути винних до відповідальності, в тому числі шляхом введення санкцій, і ми будемо продовжувати підтримувати громадянське суспільство, незалежні ЗМІ та права людини в Білорусі", - йдеться в заяві Великої сімки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?