Зеленський викрив зраду, жертвою якої стала Україна
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський викрив зраду, жертвою якої стала Україна

Зеленський викрив зраду, жертвою якої стала Україна
Джерело:  online.ua

Будапештський меморандум повинен був захищати суверенітет України, однак призвів фактично до зради держави, вважає президент Володимир Зеленський. Договір про захист України не був виконаний, а порушив його буквально один з гарантів — Російська Федерація. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв’ю Axios, яке оприлюднив Офіс президента.

За його словами, це помилка міжнародного масштабу.

“Загалом я вважаю, що це зрада стосовно України. Я вважаю, що це велика помилка. Адже будь-які світові дипломатичні домовленості від моменту, коли не виконується Будапештський меморандум, “помножені на нуль”. І що б ми далі не підписували, про що б країни не домовлялися, завжди буде ризик, що хтось скаже, що це якийсь папірець і необов’язково його виконувати. Тобто у XXI столітті досі діють традиції середньовіччя, коли діє не сила домовленостей, а просто сила. Хто сильніший, у кого більше зброї – той, скажімо так, пише Конституцію твоєї країни. Це образлива ситуація”, - наголосив Зеленський.

Він визнав поганим фактором наявність ядерної зброї, але водночас припустив, що українська сторона не стала б ліквідовувати її заради домовленостей на кшталт Будапештського меморандуму сьогодні. Це дозволило б уникнути вторгнення з боку сусідів.

Зеленський наразі зауважив, що уряд України не дотримується ідеї про повернення ядерного статусу.

“Все-таки ми повинні не перетворюватися з людей на звірів. Все-таки цивілізація врешті-решт переможе. Як би ми не ставилися до демократії, як говорив Черчилль, кращого у світі поки що немає. З усіма мінусами демократії, з усіма мінусами ядерного роззброєння, з усіма викликами, які були і є у нас, коли забрали нашу територію і вбили 14 тисяч людей, все-таки, якщо ми хочемо побудувати демократичну, цивілізовану країну, ми повинні йти за світовим законом, повинні залишатися людьми”, - резюмував політик.

Як повідомляв ONLINE.UA, Зеленський вважає, сприяти врегулюванню війни на Донбасі може вступ України до Євросоюзу та НАТО. Президент передбачає також важливим змінити нормандський формат і залучити до нього президента США Джо Байдена, який може посилити тиск на Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?