Зеленський висловився щодо силового повернення окупованих територій Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський висловився щодо силового повернення окупованих територій Донбасу

Зеленський висловився щодо силового повернення окупованих територій Донбасу
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що силовий варіант повернення окупованих РФ територій Донбасу та так званих "ЛДНР" коштуватиме життів від 40 до 50 тис українських військових.

Джерело: Інтерв'ю Зеленського журналістам

Україна ризикує заплатити високу ціну за силове звільнення Донбасу 

Це буде одразу 40-50 тисяч наших, одразу, якщо ми без тактики, без стратегії, без нічого сказали "вперед". Так не буде. Це може коштувати нам в цілому сотні тисяч людей, - зазначив голова держави.

Зеленський також визнав, що наразі питання зняття блокади військових РФ з Маріуполя залишається дуже складним.

Президент зазначив, що не готовий говорити про це публічно.

Це дуже складно. Військова деокупація Маріуполя на сьогодні складна, і хлопці, які знаходяться там, про це знають. Ми реально на контакті майже щодня... Вони міцні, але їм дуже важко, - зазначив голова держави.

Він уточнив, що українська влада на сьогодні не може на камери говорити про можливість військового розблокування міста.

Фото - facebook.com/GeneralStaff.ua

При цьому, за словами Зеленського, дипломатичний шлях вирішення статусу анексованого РФ Криму полягає у пропозиції української сторони проводити обговорення цього питання протягом наступних 10-15 років.

Однак президент зауважив, що у Кремлі навряд чи погодяться з такою пропозицією.

10-15 років – це деякий формат пропозиції з боку України і стільки ж відсотків, що Росія на це погодиться. 10-15 це не про те, щоб не піднімати цю тему. Це домовленість сторін, які протягом 10 років сторони повинні вирішити питання Криму дипломатичним шляхом. Цей шлях - це формат, яким пропонується не вирішувати це зараз, а хоч завтра протягом цього терміну. Є аспекти, які я хочу сказати, а які не можу, хоча варто було б порадитися, - зазначив голова держави.

За його словами, обговорення стосовно вирішення статусу Криму непоганий дипломатичний варіант.

Я вважаю, що це рішення не погане, але це я вважаю сьогодні. Також важливо, що я думаю зараз і що я буду думати завтра і що ми робили вчора - це абсолютно різні річ. Це не означає, що ми не виконуємо свої обов'язки, прямо на сьогодні, якби були такі домовленості – - це перемога України, - наголосив президент.

Зеленський зазначив, що Україна пропонує сильний та ефективний варіант вирішення питання Криму.

Тому що вирішувати всі суперечки пакетно або завершувати війну складно, і я думаю, що малоймовірно. Деякі речі з танками або ракетами неможливо навіть для суспільства. Ніхто тебе не почує, і це правильно. Тому я вважаю, що це сильна позиція, якщо дипломатичний шлях це можна вирішити за 10-15 років. Це не компроміс, його і близько немає, це запитна позиція, але головна пропозиція "йдіть з нашої території, - зазначив президент.

Окрім цього Зеленський заявив, що якщо завтра Україні запропонують вступ до НАТО, то Київ погодиться.

Якщо завтра нам запропонують вступити в НАТО - будемо вступати. Але цього не буде, на жаль. І не сталося, на жаль. Тому ми будемо будувати гарантії безпеки для нас, які можуть захистити життя, - зазначив голова держави.

Президент також пообіцяв знайти всіх причетних до масових вбивств мирних жителів Бучі та інших українських населених пунктів.

Ми точно будемо цим займатися, будуть збиратися списки. Тому що ми в цивілізованому світі з вами, є порядок. І окремо є наша внутрішня справа до цих злочинців, які катували наших людей. Ми починаємо збирати цю інформацію, будемо шукати всіх цих людей, - зазначив Зеленський.

При цьому президент наголосив, що не вірить гарантіям безпеки від Кремля у разі підписання мирної угоди.

Ми розуміємо, що навіть якщо ми з вами підпишемо найпотужнішу угоду, ми розуміємо, що через два роки Росія може повернутися. Просто розуміємо це, і якщо ми з вами приймаємо це, то відповідним чином і діємо, - зауважив Зеленський.

Президент також звернув увагу на те, що Україна поки що не отримала перелік країн, готових надати серйозні гарантії безпеки.

Є багато країн, які хочуть долучитися, але це другий етап. Перший етап - це коло гарантерів, на скільки вони потужні і що можуть гарантувати нам. Тому що всі ці країни готові гарантувати різне. Поки що ми не отримали перелік тих країн, які готові на 100% "включитись за вас" і це дуже важливий момент. Для нас не потрібно 40 країн світу, які готові по команді, по дзвінку включитися і воювати за Україну.Нам потрібні серйозні гравці, які готові на все, - пояснив Зеленський.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?