Зеленський виступив з важливою заявою щодо Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський виступив з важливою заявою щодо Донбасу

Зеленський виступив з важливою заявою щодо Донбасу
Джерело:  online.ua

Напередодні український глава Володимир Зеленський терміново відвідав зону ООС на Донбасі, де в рамках робочої поїздки провів засідання з керівниками силових відомств і представниками ОБСЄ. На цій зустрічі вони обговорили питання роботи Тристоронньої контактної групи і виконання домовленостей, досягнутих в Парижі під час зустрічі лідерів країн нормандської четвірки в грудні минулого року. На засіданні учасники обговорили проблеми, які заважають виконанню цих домовленостей і констатували, що ситуація в зоні ООС дійсно стабілізувалася, незважаючи на те, що бойовики ОРДЛО, яких підтримує президент РФ Володимир Путін, регулярно порушують перемир'я і влаштовують провокації. Що вирішили за підсумками засідання Зеленського з військовими і ОБСЄ на Донбасі, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"Дійсно, ми спостерігаємо мінімізацію втрат. На сьогодні режим тиші зберігається вже 62-й день. Хочу подякувати за витримку насамперед нашим військовим, подякувати командуванню ЗСУ і ООС, головнокомандувачу - за правильний підхід до армії, до кожного офіцера, до кожного солдата. І за знайдене розуміння, щоб цей перший крок до миру на Донбасі був можливий", - звернувся Зеленський до учасників засідання.

Представниця СММ ОБСЄ в Краматорську Єдрино Мілфорд в свою чергу зазначила, що спостерігачі місії фіксують набагато менше порушень з 27 липня, коли почав діяти режим стійкого і всеосяжного припинення вогню. Вона підкреслила, що в період з 27 липня по 16 вересня було зафіксовано 1052 випадків порушень, при тому, що за п'ять тижнів до цього фіксувалося більше 18 тисяч порушень.

"Два місяці триває режим тиші. Не дивлячись на окремі і неприцільно постріли, режим дотримується. Ми маємо підстави вважати, що «тиша» продовжиться", - оцінив ситуацію на Донбасі головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак.

Командувач ООС Володимир Кравченко відзвітував президенту, що в рамках домовленостей, досягнутих в Парижі, було проведено розмінування на 12 ділянках, погоджених раніше.

"Розмінувати об'єкти водо-, газопостачання, необхідних для населення. На стороні, контрольованої Україною, значно зменшилася кількість людей, які підриваються", - підкреслив Кравченко.

На зустрічі із Зеленським було також піднято питання відкриття нових КПВВ на Донбасі.

"Я хотів би попросити представників Тристоронньої контактної групи, незважаючи на наближення зими, почати працювати щотижня. Немає сенсу затягувати процес переговорів", - підвів підсумки засідання керівник Офісу президента Андрій Єрмак і додав, що було б непогано, якби більше українських політиків відвідували лінію розмежування і спілкувалися з військовими і жителями Донбасу.

Важливо відзначити, що тим часом в зоні ООС бойовики продовжують порушувати перемир'я. Тільки за минулу добу, 26 вересня, збройні російські формування тричі відкривали вогонь по позиціях українських захисників. Обстріли зі стрілецької зброї і гранатометів велися поблизу Новолуганського, Верхньоторецького і Авдіївки. 27 вересня ворог вже також порушив режим тиші - постріли з станкового автоматичного гранатомета, великокаліберного кулемета і підствольного гранатомета були зафіксовані недалеко від Опитного.

Крім того, в районі населеного пункту Орехово під час пересування в межах взводного опорного пункту в результаті підриву на невідомому вибуховому пристрої троє військовослужбовців зі складу Об'єднаних сил отримали осколкові поранення різного ступеня тяжкості. Захисників України оперативно доставили в лікувальний заклад, де їм надана необхідна медична допомога.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що напередодні в зоні ООС Зеленський відвідав базовий табір Головного управління розвідки. Він ознайомився з умовами проживання військовослужбовців, оглянув сучасні комфортні модулі, в яких проживає особовий склад. В ході робочої поїздки Зеленський пообідав з військовими - у солдатській їдальні глава держави спробував борщ і рисову кашу. Зеленський залишився задоволений стравами, якими годують військовослужбовців. Також український лідер вручив військовим державні нагороди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?