Зеленський закликав Раду невідкладно змінити кримінальний процес в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський закликав Раду невідкладно змінити кримінальний процес в Україні

Зеленський закликав Раду невідкладно змінити кримінальний процес в Україні
Джерело:  online.ua

Глава української держави Володимир Зеленський направив до Верховної Ради невідкладний законопроєкт, який передбачає зміни кримінального процесу в Україні. Проєкт закону №5246 був зареєстрований в праламент 15 березня і вже направлений на розгляд керівництва Ради. Президент пропонує запустити в Україні "суд в смартфоні" - електронну систему взаємодії між учасниками кримінального процесу, яка, на його думку, дозволить підвищити ефективність роботи судів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ  і сайт парламенту.

"У разі прийняття законопроєкту "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо впровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування "правовий статус паперових і електронних документів в кримінальному процесі буде однаковим. Це дозволить перейти від тисяч сторінок паперових томів кримінальних проваджень до використання електронних носіїв без збитку для розслідувань. Також це значно полегшить взаємодію суду, сторони обвинувачення і сторони захисту, допоможе підвищити ефективність їх роботи ", - пояснив свою ініціативу Зеленський.

За словами українського лідера, "суд в смартфоні" знизить надмірну бюрократизацію кримінальних процесів, спростить і прискорить підготовку і обробку документів з боку слідчих та прокурорів, а адвокати зможуть швидше подавати заяви і клопотання і зможуть знайомитися з матеріалами кримінальних проваджень в електронному вигляді.

"Суд отримає можливість досліджувати документи і докази в електронній формі. Зараз же це можна зробити тільки в слідчих або прокурорів, фізично приїхавши до них", - пояснив переваги зміни кримінального процесу в Україні Зеленський.

Президент підкреслив, що прийняття запропонованих ним законодавчих змін стане наступним важливим кроком для діджіталізаціі України, що є одним з пріоритетів його президентської програми. Зеленський також додав, що введення електронної системи для кримінальних проваджень використовують багато провідних країн світу.

Нагадаємо, 6 лютого 2021 виповнився рік з дня запуску державного порталу "Дія". За перші чотири доби після запуску додаток завантажили більше мільйона українців, які оцінили функції "Дії" в дії. На сьогоднішній день громадяни України завдяки порталу "Дія" можуть користуватися цифровими паспортами, оформляти безліч держпослуг, вчитися і отримувати ще десятки унікальних електронних послуг. Найближчим часом планується запустити шість нових сервісів в Дія. Зокрема, українці зможуть створити електронний підпис, онлайн оформити документі про зміну місця проживання, скористатися будівельними послугами класів СС2 і СС3, отримати податкові онлайн-послуги, електронний медичний висновок і пройти автоматичну реєстрацію бізнесу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський назвав закони, за які повинні проголосувати "слуги народу".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?