Зеленський заявив про підготовку до референдуму щодо нейтрального статусу України
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський заявив про підготовку до референдуму щодо нейтрального статусу України

Зеленський заявив про підготовку до референдуму щодо нейтрального статусу України
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що проведення референдуму щодо нейтрального статусу дозволить буквально за кілька місяців внести відповідні зміни до конституції.

Джерело:  Офіс  президента України

Що відомо про переговори України з Кремлем щодо нейтралітету 

Зміни того чи іншого статусу, а гарантії безпеки передбачають нейтральний статус – це конституційна зміна. Це дві сесії. Дві сесії – це рік. Уявляєте, наскільки все це може бути довго? Референдум – крок швидше. Тобто, російській стороні потрібні гарантії, що це відбудеться. Тому референдум. Оскільки лише народ може прийняти рішення, що буде такий статус і такі гарантії. Референдум відбудеться протягом декількох місяців, а зміни до Конституції проходитимуть мінімум рік, згідно з чинним законодавством, - зазначив Зеленський.

За словами президента, Україна готова до внесення змін до конституції щодо нейтрального статусу.

Гарантії безпеки та нейтралітет, без'ядерний статус нашої держави. Ми готові на нього йти. Це був перший принциповий пункт для РФ. І наскільки мені пам'ятається, вони через це розпочали війну... Пункт гарантій безпеки для України обговорюють. Він глибоко опрацьований. Але мене цікавить, щоб це не був ще один папірець а ля Будапештський меморандум. Тому нас цікавить, щоб цей папір перетворився на серйозний договір, підписаний усіма гарантами цієї безпеки. Він обов'язково має бути ратифікований у парламентах країн-гарантів і обов'язково має бути референдум в Україні, - зазначив голова держави.

При цьому президент наголосив, що договір про гарантії безпеки не буде підписаний допоки війська РФ повністю не будуть виведені з території України.

Представники країн-гарантів нічого не підписуватимуть, якщо у нас стоять війська. Я вважаю, що війну можна швидко закінчити і тягне лише Путін і його оточення. Ніхто з гарантерів – Джонсон, Байден, хто сяде? Дуда? Ердоган? Хто сяде про щось говорити, якщо стоять війська? Хто щось підпише? Нічого не буде. Це неможливо. Тому не треба чекати змін до закону. Коли російська сторона сказала - давайте спочатку змінимо закон, потім виведемо танки - ну дивимося на них як на людей, які неглибоко розуміють політичні процеси з точки зору закону, - заявляє Володимир Зеленський.

Фото - facebook.com/GeneralStaff.ua

У таких обставинах президент наполягає на особистих домовленностях з очільником Кремля Володимиром Путіним.

Тому домовленості мають бути у нас із президентом Путіним. Щоб домовитися, йому потрібно виводити з України війська і прийти на зустріч зі мною. Будь-яка точка світу крім, вважаю, безпредметної зустрічі в Білорусі, Росії, Україні. Тому – ми зустрілися, домовилися – цього достатньо, з підписами, печатками, щоб розпочати процес виведення військ. Війська мають бути виведені, гаранти все підпишуть. Далі ратифікація в парламентах, референдум – кілька місяців, а після зміни до Конституції, - зазначив Зеленський.

За його словами, під час переговорів питання так званої "денацифікації" та "демілітаризації" України не обговорюються взагалі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?