Зеленський змінив закон щодо учасників війни на Донбасі - що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський змінив закон щодо учасників війни на Донбасі - що важливо знати

Зеленський змінив закон щодо учасників війни на Донбасі - що важливо знати
Джерело:  online.ua

Учасники війни на Донбасі, які отримали інвалідність в зоні АТО, тепер зможуть отримувати безкоштовну медичну допомогу в Україні. Відповідний указ підписав український глава Володимир Зеленський, яким він вніс зміни в закон про учасників війни на Донбасі, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу президента України.

Підписаний Зеленським указ передбачає підвищення рівня соціального захисту всім категоріям учасників АТО та інших осіб, які брали участь у війні на Донбасі. Дія указу розповсюджується також на волонтерів, добровольців, учасників бойових дій на території інших держав, які визнані особами з інвалідністю внаслідок війни.

Зокрема, внесені указом Зеленського зміни в закон "Про статус ветеранів війни, категорій осіб з інвалідністю внаслідок війни" № 431-ІХ, який Верховна Рада прийняла 20 грудня 2019, передбачають надання учасникам АТО з інвалідністю право на безкоштовну медичну допомогу в закладах охорони здоров'я Міноборони України, СБУ, служби зовнішньої розвідки України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, МВС України, які, відповідно до закону, здійснюють керівництво військовими формуваннями.

Змінений закон про статус ветеранів АТО вступає в силу на наступний день після публікації, але вступить в дію з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, в жовтні 2019 року Зеленський підписав указ про штрафи для водіїв громадського транспорту, які безпідставно відмовляють у пільгових поїздках окремим категоріям громадян, зокрема, учасникам бойових дій на Донбасі і ветеранам АТО. Згідно з указом, відтепер перевізників за безпідставну відмову в безкоштовному проїзді учасників бойових дій на Донбасі і ветеранів будуть штрафувати на 850 гривень. Раніше штраф за це порушення становив 136 гривень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що поряд зі зміною закону про учасників війни на Донбасі Зеленський підписав указ про посилення покарання для депутатів-кнопкодавів. Президент ввів штрафи для народних обранців за неперсональное голосування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?