Зеленський звернувся до українців у День пам'яті героїв Небесної сотні
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський звернувся до українців у День пам'яті героїв Небесної сотні

Зеленський звернувся до українців у День пам'яті героїв Небесної сотні
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 20 лютого, в Україні - День пам'яті героїв Небесної Сотні і сьома річниця нападу Росії на Україну. У цей день сім років тому під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом Януковича досягло кульмінації. 20 лютого 2014 року загинули найбільше активістів Майдану, а Росія віроломно напала на Україну - саме 20 лютого 2014 року російський глава Володимир Путін дав наказ "зеленим чоловічкам" захопити український Крим. У зв'язку з цими трагічними подіями до українців звернулися перші особи країни. Президент України Володимир Зеленський і його дружина Олена вшанували подвиг учасників Революції Гідності в Києві. Президентське подружжя також зробило перший удар в Дзвін Гідності, який 20 лютого дзвонить 107 раз, по кожному загиблому Герою Небесної Сотні. Зеленський також звернувся до українців та закликав кожного пам'ятати всіх, хто загинув за майбутнє України. Також він закликав правоохоронців нарешті назвати імена винних у цій трагедії. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пост президента в Facebook.

"Кому-то ще не було вісімнадцяти, а хтось вже мав онуків. Хтось приїхав з маленького селища, а хтось все життя провів в столиці. Жінки і чоловіки різного віку, професій, релігій, національностей. Їх об'єднали цінності . Гідність, свобода і незалежність України. Ми не маємо права забути імена всіх загиблих на Майдані. Ми не маємо права не з'ясувати імена всіх винних в цьому. Ми не права не побудувати саме ту країну, за яку вони віддали свої життя. Вічна пам'ять всім , хто загинув за майбутнє України! ", - йдеться в зверненні Зеленського.

До громадян України в річницю трагічних подій також звернувся глава МЗС Дмитро Кулеба. Він записав відео, в якому згадав усіх українців, яких убили або незаконно утримують російські бойовики на Донбасі і в Криму. За його словами, кожну з таких історій не можна забути і пробачити - "ця лють, яка не дає опустити руки".

"Сім років тому Росія віроломно напала на Україну. Коли Путін дав наказ "зеленим чоловічкам" захопити Крим, він не врахував найголовнішого. Він кинув виклик не тільки українській державі, яка була у важкому стані. Він кинув виклик нескореному українському народу. Москва не втримала Україну в сфері свого впливу. Навпаки, назавжди втратив її. Сьогодні Україна продовжує свій розвиток як європейська держава, яка рухається до членства в ЄС і НАТО. Український народ ніколи не питав, не питає і не питатиме ні в кого дозволу вибирати власне майбутнє . Українська держава була, є і буде соборною, вільною і незалежною. Слава Україні ", - заявив Кулеба.

Нагадаємо, війна, яку Росія веде проти України, вже триває сім років - Путін незаконно захопив Крим і частину Донбасу, продовжуючи знущатися над українцями на їх рідній землі. Сім років тому, 18-20 лютого 2014 року, також відбулися найтрагічніші події Революції Гідності. Саме в ці дні в центрі Києва загинула найбільша кількість учасників тримісячних протестів. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей - 78 осіб, після 20 лютого - ще 20. Всі вони увійшли в меморіал борців за українську незалежність - в Небесну Сотню.

Сьогодні, 20 лютого, 107 разів прозвучить Дзвін Гідності, а о 18:00 за київським часом на Алеї героїв Небесної Сотні відбудеться панахида за загиблими, після чого запалять "промені" Гідності. Пам'ять Небесної Сотні вже вшанували в посольствах США та Британії. Послиня Великої Британії Мелінда Сіммонс напередодні поклала квіти на Майдані Незалежності, а посольство США зробило заяву.

"Сьогодні ми разом з усіма українцями шануємо пам'ять і жертву, принесену Небесної сотні в надії на світле майбутнє України. Ми звеличуємо їх спадщину і висловлюємо підтримку всім українцям, які працюють над просуванням євроатлантичного партнерства та інтеграції України", - йдеться в заяві дипломатичного представництва США в Twitter.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Рада прийняла важливу постанову до річниці Майдану. У заяві парламенту йдеться, що Революція Гідності є одним з ключових моментів створення української держави, а також міститься заклик до негайного розслідування злочинів режиму президента-втікача Віктора Януковича проти українців. У документі говориться, що війна на Донбасі і загибель активістів Майдану не в останню чергу є наслідком політики злочинного режиму Януковича, який підтримувався РФ і діяв всупереч національним інтересам України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?