Зеленський звернувся до українців у День пам'яті і примирення
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський звернувся до українців у День пам'яті і примирення

Зеленський звернувся до українців у День пам'яті і примирення
Джерело:  online.ua

Глава української держави Володимир Зеленський звернувся до українців з потужним закликом в День пам'яті і примирення. Він нагадав, що цей день не є заміною 9 травня і закликав ніколи не забувати, що мир губиться дуже легко і відновити його вкрай складно.

Джерело: Facebook Зеленського

Президент підкреслив, що українці воювали разом з десятками народів проти нацизму, який був абсолютним злом, і точно не для того, щоб війна забирала життя наших людей 76 років по тому. Зеленський додав, що Друга світова стала найстрашнішою в історії людства і тому були створені міжнародні інститути та правила для підтримки глобального миру, поважати які зобов'язані всі люди, а особливо - керівники держав та інші політики.

"Коли ми говоримо" ніколи знову ", маємо на увазі перш за все дуже конкретне "ніколи не забути". Тому і відзначається в багатьох країнах цей День - пам'яті і примирення. І у нас це не на заміну 9 Травня, а для того, щоб зберегти і зрозуміти історію повніше. Тому що вона - загальна, одна на всіх в світі. Щоб ніколи не забути, що нацизм був абсолютним злом. І будь-який з тих, хто намагається виправдовувати його, заслуговує тільки засудження. Українці воювали разом з десятками народів проти нацизму. Разом з росіянами, поляками, білорусами, євреями, грузинами, вірменами, британцями, американцями, французами і багатьма іншими. І точно не для того, щоб війна забирала життя наших людей 76 років потому", - йдеться в зверненні Зеленського до українців.

День пам'яті і примирення в Україні

8 травня Україна відзначає День пам'яті і примирення - пам'ять про всіх загиблих в 1939-1945 роках наша країна шанує одночасно з усім світом. Це свято було затверджене екс-президентом Петром Порошенко в 2015 році відповідним законом - до цього країна святкувала 9 мая День перемоги.

Закон "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" закріпив нову традицію і два свята в сучасній Україні:

  • 8 травня - День пам'яті і примирення для вшанування пам'яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років;

  • 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Друга світова війна - втрати України

Друга світова війна увійшла в історію як наймасштабніший збройний конфлікт за весь час існування людства. Тоді вперше застосували ядерну зброю, були скоєні тяжкі воєнні злочини і злочини проти людяності, в числі яких Голокост. За роки Другої світової, як свідчать історичні дані, загинули близько 80 млн людей, дві третини з яких були цивільними особами.

За даними Українського інституту національної пам'яті, Україна у Другій світовій війні:

  • понесла колосальні демографічні втрати, які оцінюються в 8-10 млн осіб;

  • понесла матеріальні втрати - понад 45% від збитків за все СРСР під час Другої світової війни;

  • отримала майже 700 зруйнованих міст, також було знищено 28 тисяч сіл і спалено близько 320 тисяч господарств;

  • зазнала один з найжорстокіших ударів нацистів - вони знищили 1,5 млн українських євреїв і 20 тисяч ромів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?