Зеленський звернувся до всіх українців з важливим оголошенням про локдаун
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський звернувся до всіх українців з важливим оголошенням про локдаун

Зеленський звернувся до всіх українців з важливим оголошенням про локдаун
Джерело:  online.ua

Глава української держави Володимир Зеленський терміново звернувся до всіх українців з важливим оголошенням - він запевнив, що повний локдаун в грудні вводити не будуть, щоб не псувати людям новорічні свята, а бізнесу дати заробити на протязі найприбутковішого місяця року. Він уже рекомендував уряду не оголошувати локдаун в грудні, але президент не виключає, що посилення карантину не вдасться уникнути в січні. Однак Зеленський пообіцяв українським громадянам, що повний локдаун буде відрізнятися від весняного і не стане для людей сюрпризом - влада повідомить про нього завчасно, детально і чітко. Про це йдеться у відеозверненні Зеленського, яке він записав, щоб розвіяти всі чутки і фейки щодо посилення карантину, передає ONLINE.UA.

"Локдаун в грудні. Я вірю і сподіваюся, що дійсно поки він нам не потрібен. Ми зважували всі «за» і «проти», дуже багато даних і прогнозів, радилися з представниками місцевої влади, отримали запевнення МОЗ до управління ситуації в лікарнях, і я рекомендував Прем'єру не оголошувати локдаун в грудні. Ми даємо можливість бізнесу працювати, не втрачати грудень - один з найприбутковіших місяців року. І ми не будемо псувати людям свята, на які всі ви так чекаєте", - оголосив Зеленський.

Український лідер пояснив, що карантин вихідного дня дав свій результат. Завдяки обмеженням, які діяли по суботах і неділях протягом трьох тижнів, за його словами, щоденний приріст нових хворих COVID-19 знизився. Він запевнив, що ситуація з коронавірусом, незважаючи на окремі проблеми, контролюється і не вимагає негайного введення локдауна в грудні.

Точна дата введення повного локдауна в Україні, як підкреслив Зеленський, стане відома вже на наступному тижні. Таке доручення він дав Кабміну.

"Я доручив уряду наступного тижня повідомити вам - завчасно, детально, чітко: коли буде локдаун, його чіткий формат, вичерпний перелік всіх карантинних заходів. Тому ні для кого це не буде сюрпризом, це я обіцяю. І не за тиждень, як передбачено законом, уряд повідомить, а набагато раніше", - пояснив Зеленський.

Також президент звернувся до українців, які запланували відпочинок на новорічні свята за кордоном. Він запевнив, що під час ймовірного січневого локдауна державні кордони на в'їзд і виїзд будуть відкриті для українців, тому закликав не скасовувати відпустки і не здавати квитки, а провести свята так, як і запланували раніше.

Щоб уникнути локдауна в січні, Зеленський попросив українців, дотримуватися заходів безпеки і піклуватися про своє здоров'я.

"Будь ласка, народ, носите маски. Носіть їх правильно. Закриваючи рот і ніс. Дезинфікуйте руки. Тримайте дистанцію. Уникайте скупчень. Зміцнюйте імунітет. Є симптоми - сидіть вдома. Благаю, не ставте самі собі діагноз, а не прописуйте самі собі ліки, особливо антибіотики. А відразу звертайтеся до сімейного лікаря. При дисциплінованому дотриманні протиепідемічних вимог є всі шанси зустріти новорічні та різдвяні свята без локдауна і зменшити кількість хворих в лікарнях, що стане найкращим новорічним подарунком лікарям", - підсумував глава держави.

Як відомо, в Офісі президента обговорюється січневий сценарій посилення карантину - локдаун планують з 2 по 21 січня. При цьому влада не планує повністю зупиняти громадський транспорт, закривати кордони і забороняти міжнародне авіасполучення. Якщо повний локдаун в Україні введуть, то швидше за все під заборону потраплять:

  • будь-які масові зібрання і заходи;

  • робота адміністративних, державних і муніципальних установ, включаючи заклади культури;

  • діяльність підприємств в сфері харчування (крім торгівлі на винос і доставки) і обслуговування;

  • спортивні змагання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що кількість хворих на коронавірус в Україні 5 грудня значно зросла- зафіксовано 13825 нових випадків зараження, а загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 801 716 осіб, з яких 13421 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою. За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстровано в Дніпропетровській, Одеській, Київській, Запорізькій областях і в Києві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?