Жахливий факт - генсек ООН б'є на сполох через масштабну проблему
Категорія
Світ
Дата публікації

Жахливий факт - генсек ООН б'є на сполох через масштабну проблему

Жахливий факт - генсек ООН б'є на сполох через масштабну проблему
Джерело:  online.ua

Поки весь світ знаходиться в пошуках можливості зупинити пандемію коронавіруса, в ООН б'ють на сполох через нову масштабну проблему - зростаючу нерівність, яку тільки посилила коронавірусна криза. На сьогоднішній день в руках 26 найбагатших людей планети зосереджено статок, еквівалентний доходам половини населення Землі. Це жахливо і несправедливо, вважає генсек ОНН Антоніу Гутерріш, який зазначив, що пандемія за лічені місяці відкинула назад на багато років помітний прогрес у викоріненні бідністі і скорочення нерівності. Тому він запропонував світу масштабну ініціативу по боротьбі з нерівністю - Новий глобальний договір, метою якого буде створення більш справедливого світоустрою на планеті. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу ООН.

Під час виступу в Нью-Йорку, приуроченого до річниці від дня народження колишнього президента ПАР Нельсона Мандели, Гутерріш зазначив, що в даний час більше 70% людей у світі живуть в умовах зростаючої нерівності в доходах і якості життя. Посилила проблеми економічного і соціального дисбалансу на планеті пандемія коронавіруса.

"COVID-19, немов рентгенівський промінь показав переломи в крихкому скелеті суспільства, розвінчав брехню, що вільна ринкова економіка здатна забезпечити охорону здоров'я для всіх; оману, що ми живемо в світі без расизму, і міф про те, що всі ми перебуваємо в одному човні , оскільки хтось пливе на супер-яхті, а хтось - задовольняється уламками ", - зазначив генсек.

Гутерріш наголосив, що пандемія поставила на коліна весь світ і ясно продемонструвала його крихкість. Через високий рівень фінансового розшарування в світі виникає економічна нестабільність, корупція, фінансові кризи, зростання злочинності, в зв'язку з чим погіршується фізичне і психічне здоров'я людей.

"Однак не будемо забувати, що різниця в рівні фінансового добробуту - єдиний критерій нерівності. Якість життя людей залежать від їх статі, етнічного походження, раси, наявності інвалідності і багатьох інших аспектів. Життя мільйонів людей на планеті багато в чому визначається факторами, які виникають безпосередньо в момент їх народження. Дискримінація, зловживання різного роду, відсутність розвиненої, ефективної системи правосуддя згубно позначаються на долях мільйонів людей, але більше за інших від цих чинників страждають корінні народи, мігранти, біженці та різного роду меншини. Такий дисбаланс є прямим зазіханням на права людини . Тому протягом всієї людської історії боротьба з нерівністю становила основу рухів за соціальну справедливість, трудові права і гендерну рівноправність", - додав генсек ООН.

Гутерріш нагадав, що з 1980 по 2016 роки на 1% найбагатших людей світу припадало 27% загального сукупного зростання доходів, а більше половини 20-літніх людей в країнах з високим рівнем людського розвитку в даний час мають вищу освіту, тоді як в країнах з низьким рівнем розвитку людського потенціалу цей показник становить всього 3%.

"Ще більше жахає ось такий факт. Близько 17% дітей, що народилися двадцять років тому в країнах з низьким рівнем розвитку людського потенціалу, вже померли", - сказав він.

Генсек ООН підкреслив, що продовольство, охорона здоров'я, водопостачання, адекватні соціально-гігієнічні умови, освіту, гідна робота і соціальне забезпечення є "вродженим правом кожної людини" і "не повинні бути товарами для продажу тим, хто може собі все це дозволити".

Щоб домогтися рівноправності в світі, як вважає Гутерріш, потрібно укласти так званий новий глобальний договір, який забезпечить широкий і справедливий розподіл влади, багатства і можливостей на міжнародному рівні. Генсек вважає, що нерівність "починається зверху - в світових установах", і боротьба з ним повинна початися з їх реформування.

Важливо відзначити, що на початку червня Гутерріш попередив, що через пандемію світ може зіткнутися з голодом і глобальною нестачею продуктів. За його словами, вже зараз 820 млн людей не мають достатньо їжі, і ці цифри будуть рости. Серед іншого генсек ООН закликав розширити заходи соціальної підтримки для того, щоб найбільш уразливі верстви населення, наприклад діти, вагітні жінки, а також люди похилого віку, мали доступ до продовольства.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що над багатьма країнами нависла більш глобальна небезпека, через яку може померти більше людей, ніж від самого коронавіруса. Міжнародне об'єднання для боротьби з бідністю в світі Oxfam попередило, що вже сьогодні багато країн опинилися на межі голоду, від якого до кінця року щодня буде по 12 тисяч жертв.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?