У полях Східної України вони боролися з росіянами, а зараз вони, не менш грізно, борються з тістом. Рішення, як оговтатися від травм і почати знову жити цивільним життям, для себе і своїх товаришів знайшов Леонід Остальцев. І це рішення - пекти піцу, пише The New York Times, передає ONLINE.UA.
"Це важко, жарко, але я разом зі своїми братами", - сказав Остальцев, бородатий, татуйований засновник Pizza Veterano. Нещодавно відкрита в Києві піцерія бере в кухарі тільки ветеранів війни в Східній Україні.
За місяць з моменту відкриття Pizza Veterano стала неймовірним хітом, частково через те, що зосередила увагу на сегменті населення, який недостатньо обслуговується. За допомогою Спілки ветеранів багато хто з тих, хто повернувся з фронту, почали малий бізнес, відкриваючи автосервіси або ремонтуючи квартири. Більшість з них, однак, страждають, отримуючи лише копійки від держави. Обіцянка київської мерії дати кожному ветерану акр землі, наприклад, розвалилася у боротьбі з бюрократією.
Остальцев, який, як і інші ветерани, демобілізувався після року на фронті, зголосився об'єднати ветеранів і досить скоро зрозумів, що те, що їм справді необхідно - це робота. Так, за підтримки українсько-американського інвестора, в одному з торгових центрів Києва почав свою роботу ресторан Pizza Veterano.
Місце процвітає і наповнене відвідувачами більшу частину дня. Але Остальцев і його співробітники кажуть, що гроші не головне, тому будь-який ветеран, який зайде, отримує безкоштовну піцу. Вони хочуть запропонувати місце, повне надії, в місті і країні, де останнім часом її залишилося так мало.
Щонеділі Pizza Veterano проводить безкоштовні заняття з приготування піци для дітей ветеранів. Вони також закликають платоспроможних відвідувачів пожертвувати піцу для військових госпіталів. Протягом першого місяця клієнти замовили їх на суму $3500 для військових госпіталів.
Pizza Veterano не перший подібний заклад. Італійські солдати, які служать миротворцями ООН у Південному Лівані, запропонували цивільним особам там майстер-класи з випікання піци в мобільній вантажівці італійської армії, в надії, що піцерії створять для них робочі місця.
Пройшовши через усі жахи української війни, Рафаїл Агаєв, колишній кулеметник, а нині шеф-кухар, сказав, що тепер закликає інших ветеранів зануритися в малий бізнес.
"На війні було страшно, - сказав він. - Але зараз не варто боятися, втрата грошей - це найгірше, що може трапитися".
Дивно для України, але ні копійки ні санітарний, ні пожежний інспектор не попросили в якості хабара. За словами Рафаїла Агаєва, "потрібно бути дуже сміливим, щоб звернутися до нас за хабарами".
Редакція ONLINE.UA нагадує, що піцу можна спробувати у Києві в 13 кварталі ТРЦ "Метроград" на Бессарабській площі. Більш докладно про заклад можна дізнатися на сторінці Pizza Veterano у Facebook.