Життя у стилі мінімалізм та Zero Waste. Чи потрібно це особисто вам?
Категорія
Економіка
Дата публікації

Життя у стилі мінімалізм та Zero Waste. Чи потрібно це особисто вам?

Життя у стилі мінімалізм та Zero Waste. Чи потрібно це особисто вам?
Джерело:  online.ua

У тому, що скорочення споживання необхідне, якщо ми плануємо передати нашу планету наступним поколінням, немає жодного сумніву. Виробництво, транспортування, пакування, а згодом утилізація та перероблення товарів, техніки, продуктів та одягу - щодня додає викидів С02 в атмосферу, роблячи свій внесок у кліматичну кризу.

Здається, цього аргументу має бути достатньо, щоб припинити бездумне споживання, та є ще декілька аспектів, які варті уваги. Саме про них редакції ONLINE.UA розповіла Марина Бай, екоактивістка, координаторка проєкту Great Global Clenap в Україні та Earth Day Ukraine.

ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ

Роками у нас випрацьовувалася звичка купувати все, що нам подобається, як нагороду собі, як ознаку нашого статусу, як спосіб довести, що ми можемо собі це дозволити. Наші помешкання часто переповнені речами, які перекладаються з місця на місце та заважають нам швидко знайти потрібне. Стоси одягу, які ми купуємо, часто складаються з яскравих речей, що першими привертають увагу у магазині і які важко поєднуються з іншими.

Речі, які у нас вже є, та які ми не використовуємо так часто, як мали б – забирають забагато:

  • Наш час, коли ми намагаємося їх знайти та впорядкувати.

  • Нашу енергію, коли серед десятків речей намагаємося вибрати чи знайти потрібне.

  • Наші гроші. Не тільки коли ми купуємо речі, але і коли ми за ними доглядаємо.

  • Наш простір – помешкання перетворюється на маленький склад і відчуття того вільного чудового простору, яке було, коли ми тільки но у нього переїхали – змінюється на роздратування, через його захаращеність.

  • Наш психологічний комфорт – речі, що складені десь по закутках підсвідомо нас пригнічують. А ті, що були придбані та не використовуються викликають почуття розчарування та вини за даремно витрачені кошти.

Психологи радять усвідомити факт, що жодна річ не може зробити вас щасливими попри всі рекламні обіцянки. Вона може створити комфорт. Принести задоволення. Розв'язати побутові проблеми. Тоді ця річ корисна і її варто придбати.

Якщо ви не впевнені навіщо вам ця річ – відмовтеся. Навіть якщо на неї знижка. Поступово ви вивільните своє помешкання від мотлоху. Залишите тільки те, чого дійсно потребуєте.

Отут ви зрозумієте, що щасливим вас роблять не речі, а свобода від зайвого та вільний простір.

ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ

Порахуйте скільки коштує ваша робоча година. Для цього можна взяти ваш місячний дохід, відняти витрати на дорогу, обід в офісі, спеціальний одяг, якщо потрібен. Тепер розділіть суму, що вийшла, на фактичну кількість робочих годин, враховуючи дорогу на роботу та назад. Тепер ви знаєте, скільки коштує ваша робоча година. Купуючи ту чи іншу річ, ви тепер знаєте скільки часу ви працювали, щоб її придбати. Це допомагає тверезо подивитися на те, чи потрібна вам ця річ? Чи варта вона стількох годин вашої праці?

Ви можете випробувати ще один олдскульний варіант та записувати усі ваші покупки та витрати впродовж місяця.

Ви побачите скільки речей, які ви не використовуєте ви купили й скільки зусиль та часу вам це коштувало.

ЕКОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ

Речі, що вам непотрібні врешті опиняються у смітті. Ви можете просто винести пакет зі сміттям із квартири та відчути полегшення. Проте життя вашого сміття на цьому не завершується.

Якщо ви просто викинули його у загальний бак – воно опиниться на сміттєзвалищі, як і 9 млн тонн сміття в Україні щороку.

Несортоване сміття лежить на звалищі під сонцем, дощем та вітром. Небезпечні фільтрати з нього опиняються у ґрунтових водах і їх розносить за десятки тисяч кілометрів від звалищ. Це їх шлях на ваш з вами стіл через овочі, фрукти, воду. Самозаймання на звалищах – отруюють повітря та стають причиною безлічі небезпечних хвороб. Щоб цього уникнути – сортуйте все, що збирається покинути ваше помешкання назавжди. Одяг може знайти нових власників.

Велика частина пластику, скла, паперу – переробляється, вам тільки потрібно знайти сортувальний центр та відвезти туди речі, за які ви почали бути відповідальними у момент їх придбання. Батарейки та акумулятори потрібно здати у спеціальні пункти приймання, оскільки у навколишньому середовищі вони призводять до просто трагічних наслідків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?