Жива або штучна: яку ялинку краще купити на Новий рік 2020
Категорія
Україна
Дата публікації

Жива або штучна: яку ялинку краще купити на Новий рік 2020

Жива або штучна: яку ялинку краще купити на Новий рік 2020
Джерело:  online.ua

Складно уявити собі Новий рік без новорічної ялинки, яка вважається головним символом свята. Але з року в рік українці замислюються над складним питанням: яка ялинка краще - жива чи штучна? Однозначної відповіді на це питання немає, так як в обох варіантів є свої плюси і мінуси. ONLINE.UA наводить аргументи за і проти від західних експертів, які допоможуть вам зробити правильний вибір.

Жива ялинка на Новий рік: плюси і мінуси

Натуральна ялинка має ряд незаперечних переваг перед штучним деревом. В неї неповторний аромат, вона привносить в будинок новизну, коштує порівняно недорого і не потребує зберігання - після свят її просто викидають на смітник або здають в пункт переробки. Однак, всі ці принади живих ялин і сосен мають зворотну сторону медалі з очевидними недоліками:

  • Жива ялинка виділяє багато ефірних речовин, які можуть стати причиною нападів алергії.

  • Більш того, в закритому приміщенні дерево виділяє спори, які можуть викликати кашель, млявість і безсоння. Такий же негативний вплив надає на організм і пил, який збирається на ялинці під час свят.

  • Справжня новорічна ялинка пожежонебезпечна.

  • За живою ялинкою потрібно постійно доглядати - обприскувати її водою і зволожувати пісок, в який встановлено дерево. Інакше вона висохне ще до Нового року і осиплеться завчасно.

Однак, все це не привід відмовлятися від справжньої лісової красуні на свята. Модний екотренд сьогодні - придбання живої ялинки в горщику. Після Нового року дерево можна посадити на дачі або у дворі будинку. Така ялинка стане чудовою альтернативою штучному дереву і буде радувати вас своєю красою багато років без шкоди для природи.

Штучна ялинка: переваги і недоліки

В останні роки українці при виборі лісової красуні все більшу увагу приділяють не тільки висоті, якості й красі новорічної ялинки, а й турботі про екологію, питанням утилізації та впливу на клімат. І повірте, не у всіх цих факторах штучна ялинка виграє у живій.

По-перше, штучні ялинки роблять з пластмаси, яку, в свою чергу, виробляють з нафти. Під час процесу виробництва всього одного двометрового дерева відбувається колосальний викид в атмосферу парникових газів - 40 кг. По-друге, полівінілхлорид (ПВХ) в штучних ялинках містить шкідливі сполуки свинцю, які не розкладаються в грунті, а значить, забруднюють навколишнє середовище. До того ж ця синтетика небезпечна для здоров'я, так як при нагріванні ПВХ виділяє аналог бойового отруйного газу - фосгену.

Поряд з серйозними недоліками штучної новорічної ялинки, у пластмасового дерева є і ряд переваг:

  • штучну ялинку можна використовувати протягом багатьох років - реальна економія часу і коштів;

  • бездоганний вигляд несправжньої ялинки - її голки не жовтіють і не обсипаються, а значить час для

  • прибирання після новорічних свят скоротиться;

  • штучні ялини бувають вогнебезпечними.

Звичайно, екологи запевняють, що вибір штучної ялини в альтернативу живій дуже важливий для екології. Але тільки за умови, що після покупки ви довгі роки не будете несправжню ялинку викидати на смітник - інакше це принесе ще більше шкоди природі, ніж покупка живої ялинки. Пам'ятайте, ресурси, які потрібно витратити, щоб зробити, привезти і продати пластмасове дерево вище, ніж у справжньої ялинки. А окупає вона свій екологічний слід тільки в тому випадку, якщо ялинку використовують протягом 20 років.

Втім, до питання утилізації живої ялинки також потрібно підходити усвідомлено. Якщо просто відправити дерево на звалище, воно, як і будь-яке органічне сміття, буде виділяти метан, що впливає на зміну клімату. Наприклад, двометрова ялинка, розкладаючись на звалищі, викине в атмосферу 16 кг вуглекислого газу - стільки ж, скільки викидається при виробництві 160 паперових стаканчиків. Живу новорічну ялинку після свят обов'язково потрібно здавати на переробку: з дерев зроблять тирсу, яку використовують як підстилку для тварин, або використають в якості сировини для ДВП і ДСП.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, скільки будуть коштувати ялинки на Новий рік 2020. У цьому році піднялися в ціні як на справжні, так і штучні новорічні дерева.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?