Журналіст розповів про погану долю "героїв "Новоросії"
Категорія
Україна
Дата публікації

Журналіст розповів про погану долю "героїв "Новоросії"

Журналіст розповів про погану долю "героїв "Новоросії"
Джерело:  online.ua

Журналіст Денис Казанський до другої річниці від часу початку боїв у Слов'янську розповів про погану долю так званих "героїв Новоросії".
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його блог.
"У квітні-травні 2014 року на Донбасі одна за одною спалахували зірки. Кожен день Україна, Росія і цілий світ, увагу якого в той час була прикута до Донбасу, дізнавалися нові імена - імена військових і політичних лідерів проросійського заколоту", - пише він .
Журналіст написав про долю гучних "героїв" Новоросії", які брали участь в захопленні деяких територій України.


Ігор Гіркін (Стрєлков)



Події на Донбасі розвивалися так стрімко, що сьогодні вже якось забулося, що навесні-влітку 2014 року Стрєлков був однією з найпопулярніших фігур в Російській Федерації. Згідно з деякими соцопитуваннями, лідер донецьких бойовиків в якийсь момент навіть випередив у рейтингу Путіна, що не дивно, оскільки журналісти урядових ЗМІ зробили з диверсанта практично ікону, навперебій випускаючи репортажі про його героїчні подвиги.


Однак, після відходу з Донбасу, «герой оборони Слов'янська» раптом зник з телеекранів, і після цього народна любов до нього стала стрімко холонути.


Через два роки після своєї тріумфальної появи на російському ТБ, Стрєлков набагато частіше стає мішенню для критики і знущань, ніж для хвалебних публікацій. Причому критика звучить в основному з боку його колишніх соратників, які змагаються один з одним у тому, хто сильніше штовхне «легенду ополчення».


Павло Губарєв



Організатор перших антиукраїнських масових заворушень в Донецьку Павло Губарєв купався в променях слави зовсім недовго. На початку березня 2014 року про нього із захопленням навперебій розповідали російські ЗМІ, які називали Губарєва не інакше як «народним губернатором», проте без посмішки величати Губарєва таким чином було неможливо. Навіть співчуваючим з перших днів були очевидні вельми скромні масштаби особистості сабжа і його інтелектуальна обмеженість. Запам'ятався перший «народний губернатор» в основному тим, що корчив з трибуни страшні гримаси під час своїх виступів і ніс несусвітні дурниці.


Лише арешт врятував Губарєва від швидкого конфузу. На деякий час він став мучеником, звільнення якого вимагали на мітингах по вихідних, але коли звільнення нарешті відбулося, з'ясувалося, що Паша більше нікому не цікавий, і у аудиторії, яка притулилася до екранів, тепер інші кумири.


Остання спроба Губарєва нагадати про себе закінчилася так само безславно, як і попередні. За наказом Захарченка Паша відправився виконувати обов'язки мера до Ясинуватої, де базується угруповання польового командира Олександра Ходаковського. Останньому, само собою, таке призначення не сподобалося, і він вирішив влаштувати непроханому гостеві «теплий прийом». Заявившись в місто, Губарєв раптово виявився заблокований натовпом прихильників і прихильниць Ходаковського, які зажадали, щоб він забирався геть і обізвали його фашистом і боягузом. Створена за участю самого Губарєва система «У кого більше зброї - той і правий» в кінцевому підсумку вдарила по своєму творцеві. Обпльований «народний губернатор» виїхав з Ясинуватої ні з чим.


Олег Царьов



Колишній депутат українського парламенту Царьов - єдиний з «героїв Новоросії», хто мав в Україні популярність і політичну вагу до початку війни. Після початку подій багато хто пророкував йому роль лідера сепаратистів Донбасу. Однак початкова перевага, яку мав Царьов завдяки корочкам депутата, через епічну тупість в результаті реалізувати сабжу так і не вдалося.


Царьов проголосив себе «головою парламенту Новоросії», проте ні сам парламент, ні Новоросія так і не виникли. Дурнувата фізіономія Царьова деякий час ще миготіла то тут, то там, але зрештою невдачливого сепаратиста перестали пускати навіть на Донбас, і він виїхав до Росії.


Ігор Безлер



Навесні 2014 року Безлер вважався однією з найбільш зловісних фігур в лавах сепаратистів. Участь у викраденні і вбивстві горлівського депутата Рибака, а пізніше - в розстрілі табору українських військових під Волновахою принесли йому швидку славу. У Росії йому присвячували пропагандистські ролики і незліченні телесюжети на ТБ.


Однак, після яскравого дебюту навесні 2014 року, Біс досить швидко відійшов на другий план. У вирішальних боях участі не брав. Все літо Безлер просидів в Горлівці, яка перетворилася на його власний феодальний наділ. Весь цей час члени його угруповання займалися грабежами і мародерством. Найбільш яскравим епізодом цього періоду стала роздача жителям міста живих курей, привезених із розграбованої птахофабрики.


Опинившись в Криму, Безлер тепер в основному пописує в соцмережі на сторінці своєї дружини, де від нудьги поливає помиями всіх, хто виявився трохи більш удачливим, ніж він сам. Найбільше від колишнього коменданта Горлівки дістається Захарченку та Стрєлкову, яких він з старанною регулярністю обсипає лайкою та прокльонами. На початку 2016 року Безлер відмовився від нагород ДНР, заявивши, що не має потреби в нагородах республіки, якою управляє «клоун і барига» (Захарченко).


Олександр Ходаковський



Бурчить в соціальних мережах і інший потьмянілий «герой Новоросії» Олександр Ходаковський. Всі записи в його блозі, куди він в основному переніс свою активність після відсторонення від справ, просякнені образою і злістю на більш удачливого Олександра Захарченка. За власним визнанням Ходаковського, навесні 2014 року російські куратори планували поставити на чолі декоративної республіки не Захарченка, а його, але пізніше змінили свій вибір. Не важко зрозуміти, що цей факт приносить колишньому офіцеру СБУ нестерпні страждання, які він виливає в зовнішній світ.


Навесні 2014 року створений Ходаковським батальйон «Восток» контролював Донецьк і вільно займався в місті «віджимом» і «мародерством», проте в той момент подібні факти російськими журналістами ігнорувалися, а з Ходаковського старанно ліпили образ героя-антифашиста.


Нині один з творців ДНР в опалі, лає в блозі владу, якій сам допоміг стати владою, і періодично розголошує малоприємні подробиці донецьких кулуарних інтриг. У Донецьку наразі Ходаковський і його люди практично позбавлені будь-якого впливу і ваги.



В'ячеслав Пономарьов


«Народний мер» Слов'янська В'ячеслав Пономарьов відзначався під час протистояння в Слов'янську. У день захоплення міста я зустрів його біля захопленої міліції і поставив кілька запитань з приводу того, що відбувається. Пономарьов був п'яний і анонсував, що в Слов'янську все буде дуже серйозно. Тут він не обдурив.


Деякий час Пономарьов купався в променях слави, роздавав інтерв'ю і записував звернення до жителів міста. Однак незабаром посварився зі Стрілковим і був заарештований. Після цього борці з хунтою раптово з'ясували, що «народний мер» - безумець, наркоман і рідкісний мерзотник, і російські журналісти про всяк випадок втратили до Пономарьова інтерес до прояснення ситуації.



Сергій Здрилюк. Абвер


Сьогодні вже не кожен згадає, хто це такий. А тим часом на перших порах з Абвера ліпили щось на кшталт того, що потім виліпили з Гіві і Мотороли.


Здрилюк спочатку здавався ідеальним героєм для російської пропаганди. Родом з Вінниці, він прекрасно підходив для ілюстрації тези про громадянську війну в Україні. Мовляв, навіть западенці йдуть воювати проти хунти.


На заваді стала зоряній кар'єрі Здрилюка власна буйна натура. У «героя Новоросії» в самий розпал боротьби з хунтою виявилися садистські нахили, які мали щастя випробувати на собі його власні товариші по службі, а також мирні жителі Донецька. Влітку 2014 року Абвер був кинутий до підвалу власними соратниками. За одними даними, через знущання з товаришів по службі і полонених, за твердженням сайту «Російська весна» - за «ряд справ кримінального характеру». Пізніше з'явилася інформація, що Абвер відпущений і виїхав до Росії.


Андрій Пургін



Ветеран донецького сепаратизму цілком заслужено міг претендувати в рамках ДНР на провідну роль, позаяк сам фактично придумав «донецьку республіку».
Після захоплення бойовиками влади в Донецьку він став «спікером парламенту ДНР». Здавалося, мрія збулася, і більше ніщо не стоїть на шляху запаморочливої ​​кар'єри. Але тут-то і підстерігав головний облом. Ветерана донецького сепаратизму зжерли власні соратники. В один прекрасний день Пургін дізнався, що він більше не спікер, а спікер замість нього Денис Пушилін.
Після скандального відсторонення Пургін з міркувань самозбереження намагається зайвий раз не привертати увагу до своєї персони. І вірно. У Народній Республіці критика не вітається.


Гіви і Моторола



З цими персонажами поки нічого не ясно. Багато пророкують їм долю Мозгового або Дрьомова (про них поговоримо в окремій статті про Луганськ), але поки це скоріше можна назвати видаванням бажаного за дійсне.


Утім, колишнього впливу і самостійності також більше немає. Польові командири повністю лояльні Олександрові Захарченку і перебувають у його тіні. У потрібний момент і Моторола і Гіві говорять те, що потрібно Захарченкові. Коли треба - поливають брудом опального Ходаковського. Іншим разом - повторюють нову установку російських кураторів про те, що ДНР не потрібно приєднуватися до Росії.


Очевидно, що ці персонажі явно не вкладаються в реальність Мінських угод, якщо такі будуть в кінці кінців реалізовані. Особливо громадянин РФ Моторола. Якщо війна не відновиться, в майбутньому вони швидше за все будуть тихо відкликані кудись в РФ.


Нагадаємо,

в Донецьку бойовики так званої ДНР провели репетицію свого "параду", який вони планують провести 9 травня

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?