Журналісти дізналися про ще одне підступне рішення Меркель щодо України
Категорія
Політика
Дата публікації

Журналісти дізналися про ще одне підступне рішення Меркель щодо України

Журналісти дізналися про ще одне підступне рішення Меркель щодо України
Джерело:  online.ua

Авторитетне німецьке видання Bild з'ясувало, що колишня лідерка ФРН Ангела Меркель особисто блокувала поставку Україні озброєння в рамках НАТО. 

Джерело:  Bild

Меркель тривалий час блокувала поставки зброї Україні через НАТО

За словами журналстів, з травня поточного року офіційний Берлін використовує механізм в рамках НАТО, щоб завадити іншим країнам блоку допомагати Україні зброєю.

Як стверджують представники ЗМІ, німецьким вето встигли заблокувати таке озброєння: 90 великокаліберних снайперських гвинтівок Barrett M82 зі США та 20 комплексів протидії дронам EDM4S-UA з Литви.

Офіційний Київ уже оплатив обидві системи озброєння на початку 2021 року через Агентство НАТО з підтримки та постачання (NSPA) та чекав на доставку. Однак згодом ФРН та Нідерланди у раді NSPA заблокували можливість отримання зброї Україною.

Ангела Меркель (фото — flickr.com)

Два голоси проти зупинили справу. Хоча деякі системи не були летальною зброєю, - наголошують представники Bild.

Журналісти звертають увагу на те, що Нідерланди підтримали рішення Меркель за її ж вказівкою, оскільки уряд канцлерки не хотів створювати враження, ніби він єдиний, хто блокує Україні продаж зброї.

У серпні український лідер Володимир Зеленський просив Меркель, однак та заявила, що це виключено.

Всього за кілька днів до закінчення терміну повноважень Меркель частково відмовилася від свого вето на тлі масового перекидання російських військ до українського кордону. Наприклад, наприкінці листопада Німеччина зняла вето із протидронної зброї EDM4S-UA. Україна отримає десять із 20 екземплярів у грудні 2021 року. Але блокада Німеччиною гвинтівок зі США продовжується, - наголошують журналісти.

Що цікаво, речник МЗС ФРН почав після цього розслідування запевняти ЗМІ, що влада не може коментувати конфіденційні обговорення та рішення в рамках НАТО.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?