Зловмисні плани - Помпео зробив жорстке попередження Зеленському
Категорія
Політика
Дата публікації

Зловмисні плани - Помпео зробив жорстке попередження Зеленському

Зловмисні плани - Помпео зробив жорстке попередження Зеленському
Джерело:  online.ua

Геополітична суперечка Китаю та США навколо долі українського підприємства "Мотор Січ", яке є одним з найбільших виробників авіадвигунів в світі, набирає обертів. Держдеп США екстрено відреагував на новини про те, що китайська компанія Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського та її афільовані компанії подали нову спільну заяву до Антимонопольного комітету України про покупку акцій запорізького моторобудівного заводу. Держсекретар США Майк Помпео в останній розмові з українським президентом Володимиром Зеленським, яка відбулася 26 серпня, назвав плани Китаю "зловмисними". Він попередив українського лідера, що вони викликають у Вашингтона занепокоєння і побоювання. Подробиці розмови Помпео і Зеленського 30 серпня оприлюднила пресслужба Держдепу США, передає ONLINE.UA.

"Держсекретар Помпео висловив заклопотаність США з приводу зловмисних інвестицій КНР в Україні, включаючи спроби Пекіна придбати виробника двигунів «Мотор Січ»", - йдеться в повідомленні Держдепу.

Важливо відзначити, що Вашингтон не вперше виступає проти купівлі Китаєм підприємства "Мотор Січ". Ще в минулому році Джон Болтон, який займав тоді пост радника президента США з національної безпеки, прагнув не допустити продаж українського моторобудівного заводу китайській компанії. На думку американської влади, успішна операція дозволить Китаю отримати доступ до важливих технологій в сфері оборони.

На тлі цих побоювань США Зеленський вже доручив РНБО та СБУ негайно вжити вичерпних заходів щодо захисту економічних інтересів держави. За словами українського лідера, дуже важливо забезпечити проведення всеосяжної оцінки стану діяльності об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, в тому числі виявлення і усунення факторів, які блокують їх роботу. Також президент доручив здійснити системну оцінку впливу на стан економічної безпеки держави приватизації або продажу корпоративних прав в статутному капіталі підприємств, що мають монопольне (домінуюче) становище на ринку товарів, науково-дослідних (науково-технічних) установ, а також підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, зокрема публічного акціонерного товариства "Мотор Січ".

При цьому українські експерти переконані, що інвестиційні наміри китайської компанії Skyrizon і DCH Group є унікальною можливістю для Зеленського покласти край геополітичному протистоянню Китаю і США навколо долі "Мотор Січ" і вивести підприємство на надпотужний світовий ринок авіаційної індустрії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що прокуратура наклала додатковий арешт на акції "Мотор Січ" після того, як китайські інвестори разом з DCH оголосили про спільну заявку в АМКУ про покупку акцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?