ЗМІ дізналися нову ціну на газ для українців
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЗМІ дізналися нову ціну на газ для українців

ЗМІ дізналися нову ціну на газ для українців
Джерело:  apostrophe.ua

Новий  Кабінет міністрів, який прийняли 14 квітня 2016 року, з 1 травня 2016 роки планує затвердити нові тарифи на газ для українців.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Апостроф. Економіка.


Міністри прийняли рішення про скасування дії пільгових цін, а також про підвищення тарифів на газ для всіх споживачів, в тому числі і населення, до 100% рівня "паритетних з імпортної" - тобто, фактично до рівня імпортної.


Також, зважаючи на зниження розрахункового рівня ціни імпортного газу в доларах, ціна газу для внутрішнього споживання знизиться з 7,2 грн до 6,8 грн за кубометр з урахуванням ПДВ і транспортування.


Таким чином, незважаючи на те, що в доларах ціна газу буде відповідати середньорічній ціні імпортного газу, в гривневому вираженні вона буде нижчою за ту, що діє на даний момент.


Незалежно від обсягу споживання газу, новий тариф буде діяти протягом року.


Дане рішення планується затвердити на найближчому засіданні Кабміну, яке призначене на 27 квітня.


Також відомо, що це рішення не узгоджувалося з міжнародним валютним фондом.


При підготовці держбюджету на 2016 рік враховувалася середньорічна ціна газу, що імпортується з Росії, на рівні $220 за тисячу кубометрів.


Згідно з домовленостями, які раніше встановили МВФ і Кабмін, до 1 квітня 2016 року уряд повинен був підняти ціну на газ для населення з 50% до 75% від ринкової вартості при споживанні в період опалювального сезону до 1200 кубометрів - до 5,4 грн за тисячу кубометрів.


Це вважалося пільгової ціною, оскільки в першому випадку вона була на 50% нижче ціни імпортного газу, в другому - на 25%. При цьому ринкова була встановлена ​​на рівні 7,2 тис грн за тисячу кубометрів. Однак рішення не було прийнято в строк - уряд Арсенія Яценюка 30 березня переніс його на місяць - до 1 травня.


Разом з тим, своєю постановою №234 від 30 березня 2016 року Кабмін скасував пільговий тариф для всіх споживачів газу, який діяв в період опалювального сезону в розмірі 3,6 грн за 1 куб. м при його споживанні до 1200 кубометрів на опалювальний період з жовтня 2015 року до кінця березня 2016.


Такий тариф діяв для споживачів, які використовують газ для опалення, а також для підприємств теплокомуненерго, які надають послуги з централізованого теплопостачання. Ця норма не торкнулася тільки релігійних організацій, для яких до кінця квітня зберігся тариф на рівні 3,6 грн за 1 кубометр, тоді як для інших споживачів він встановлений в розмірі 7,2 грн за 1 кубометр.


Як повідомляв ONLINE.UA, газова монополія Росії  "Газпром" буде оскаржувати в Господарському суді Києва рішення Антимонопольного комітету України оштрафувати корпорацію на 86 млрд грн  за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу магістральними трубопроводами по території України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?