ЗМІ повідомляють, що єдиний оператор лотерей є загальноприйнятою практикою в Європі
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЗМІ повідомляють, що єдиний оператор лотерей є загальноприйнятою практикою в Європі

ЗМІ повідомляють, що єдиний оператор лотерей є загальноприйнятою практикою в Європі

Наявність в країні тільки одного оператора лотереї з великим досвідом роботи на ринку - є загальноприйнятою практикою для багатьох європейських держав. Про це йдеться в статті, опублікованій виданням « KP.ua », повідомляє ONLINE.UA.

«Монопольна модель працює в понад 20 країнах Європи - таких як Німеччина, Франція, Великобританія, Норвегія, Польща, Данія і т.д. У Німеччині та Франції десятки років працює одна компанія, в Англії ліцензія продовжується кожні 6-10 років, але отримує її останні 20 років одна компанія. У Польщі існує державна монополія на лотереї, і ця діяльність взагалі не підпадає під дію антимонопольного законодавства. Компанія Totalizator Sportowy - єдина, якій дано право продавати лотереї. Монополія прийнята і у Франції, в якій працює один оператор Française des Jeux (FDJ)», - зазначається в статті.

У деяких країнах, де діє пара операторів, це пояснюється історичними причинами (Каталонія в Іспанії), соціальними (Швейцарія, де один оператор для франкомовного населення, інший - для німецькомовного) або іншими причинами.

Антимонопольний комітет в недавно опублікував звіт про діяльність лотерейного ринку в якому зазначив, що монополія прийнята в багатьох країнах і «соціально виправдана». Але в своїх рекомендаціях Кабміну з приводу ліцензійних умов для операторів лотерей, АМКУ стверджує, що запропоновані урядом умови ліцензій, розроблені відповідно до закону про гослотереях, «носять дискримінаційний характер».

«Питання про модель лотерейного бізнесу в Україні залишається актуальним. Як показує світовий досвід, державна монополія не є абсолютним злом, так само як і конкурентний ринок не завжди є умовою поповнення бюджету. Не виключено, що в ситуації, яка склалася в Україні, монополія цілком може претендувати на вирішення всіх проблем галузі, в тому числі і соціальних», - підкреслюється в статті.

З чотирьох володарів лотерейних ліцензій в Україні фактично мають право працювати два - Українська національна лотерея (УНЛ) і «Ощадбанк». У той же час, тіньовий ринок азартних ігор маскується під лотереї, а дві інші компанії МСЛ, «Патріот», які потрапили під санкції через те, що мають російських бенефіціарів, продовжують працювати без загрози притягнення до відповідальності.

Як повідомлялося в ЗМІ, вже найближчим часом Кабмін має намір затвердити ліцензійні умови для учасників лотерейного ринку в Україні, які врегулюють ситуацію і встановлять чіткі правила роботи. Прийняття постанови про ліцензійні умови для учасників лотерейного ринку дозволить запустити процес продажу ліцензій операторам лотерей, що, згідно з планами уряду, принесе державному бюджету близько 2 млрд гривень.

ЗМІ побачили в діях Антимонопольного комітету, який розкритикував положення закону про державні лотереї, спробу відтягнути прийняття ліцензійних умов урядом. На думку авторів статті, це робиться в інтересах російських власників лотерейних компаній МСЛ і «Патріот», які з 2015 року перебувають під санкціями і не мають права на господарську діяльність в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?