ЗМІ: США хочуть "розірвати" Росію і Китай
Категорія
Політика
Дата публікації

ЗМІ: США хочуть "розірвати" Росію і Китай

ЗМІ: США хочуть "розірвати" Росію і Китай
Джерело:  online.ua

Швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung Ульріх Шпек у своїй новій статті "На шаховій дошці світової політики" переконує, що на міжнародній арені розпочалася жорстока гра, яка може кардинально змінити стосунки між великими країнами. На думку редакції, на другому терміні свого правління, що цілком вірогідно станеться, Дональд Трамп може піддатися спокусі укласти угоду з Росією. Європа повинна бути готовою, передає ONLINE.UA.

Вказано, що у зовнішньополітичних колах Вашингтону панує єдина думка: стосунки з Китаєм – це нова вісь, навколо якої обертається все. Зовнішня політика США перебудовується, щоб встояти перед викликом Китаю.

"Світ на шаховій дошці буде підпорядковуватись правилам, які обумовлюються конкуренцією великих держав. Це станеться, якщо знову затвердиться зовнішньополітичний реалізм Кіссінджера. США можуть вирішити, що їхній основний стратегічний інтерес полягає у відокремленні одне від одного, Росії та Китаю. При цьому не зіштовхнувшись зі згуртованим автократичним блоком", - вважає автор матеріалу.

Така стратегія залучення у власний табір Росії та ізоляція Китаю вже проявлялась на початку президентства Трампа. Однак його спроби встановити партнерство з Москвою зіштовхнулись з рішучим протестом, у тому числі в американському Конгресі.

"Вже не на першому, але цілком вірогідно на другому терміні Трамп може поддатися спокусі укласти угоду з Росією. У 1970-ті роки Річард Ніксон та Генрі Кіссінджер намагались розколоти стосунки між Китаєм і Росією завдяки відкритішим відносинам з Китаєм. Так і Трамп може спробувати встановити стратегічне партнерство з Росією, не враховуючи інтереси європейців. В результаті на дошці реальної світової політики, де значення мають тільки амбіційні та потужні з воєнної точки зору держави, Європи не буде", - сказано в статті.

На думку автора, лише коли Європа продемонструє своє зовнішньополітичне бажання бачити, нехай навіть поступливе з погляду силової політики, вона не загубиться серед нової конкуренції держав.

Як повідомляв ONLINE.UА, раніше експерт розповів, як можна зупинити Путіна. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?