Змінити ситуацію в Росії може лише демократична революція — академік Української академії наук Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

Змінити ситуацію в Росії може лише демократична революція — академік Української академії наук Віталій Луньов

Змінити ситуацію в Росії може лише демократична революція — академік Української академії наук Віталій Луньов
Джерело:  online.ua

Чому Росія повинна вибрати шлях демократичної революції для повноцінного переродження обговорювали у новому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

За словами академіка Української академії наук Віталія Луньова, протягом останніх 5 років Україні вдалося кардинально змінитися та остаточно відірватися від Росії.

Наш народ вирішив ризикнути й відмовитися від старої моделі обрання лідера держави.

Українці "відрізали" візантійську бороду, якою ми були "прив’язані". Умовно кажучи, це борода патріарха. Ми вибрали молодого "патріарха" (Володимира Зеленського - ред.). Бо всі ж звикли, що при владі має бути людина, яка обком пройшла, горком і лише потім стала президентом, — зазначає академік.

Україні вдалося відірватися від Росії завдяки своїм сміливим революціям

Як вважає академік Української академії наук Віталій Луньов, саме ці ризиковані та епохально значущі вчинки дали можливість нашому народу нарешті відірватися від глобального контексту минулого.

Він звертає увагу на те, що у XXI столітті, в демократичній державі, минулі традиції уже не працювали — українці це зрозуміли й вирішили ризикнути.

Ми, принаймні, вже випереджаємо Росію своїми невеликими революціями, які до різного насправді привели. Проте це поштовх до важливих демократичних буржуазних революцій за права людей, — пояснює Луньов.

Вам буде цікаво: Знищення інформаційної бульбашки навколо РФ стане трагедією для росіян — доктор психології Василь Мосійчук

Росія також повинна обрати шлях демократичної революції

На переконання Віталія Луньова, лише демократична революція в Росії може дійсно кардинально змінити ситуацію.

Я пам’ятаю, як був студентом... Наша декан завжди говорила, що в Європі все вимірюється відстанню від першої буржуазної демократичної революції, яка призвела до змін. Все вимірюється: цивілізація, громадянські права, свободи, середній клас і багато цінностей, до яких ми прагнемо. Поки в Росії ще не було нормальної демократичної революції, яка змогла б цей Гордіїв вузол перерубати і дати можливість інакомисленню увійти в державотворення. Цього ще поки немає і не буде, — наголошує експерт.

Академік Луньов також попереджає, що навіть після того, як росіяни зважаться вибрати шлях демократичної революції, їм доведеться витратити ще багато часу, щоб розібратися з її наслідками.

Тому я не позитивіст. Я не вірю, що ми можемо якось суттєво на росіян вплинути. Ми можемо порадити, а потім знову захищатися та дистанціюватися. Знову порадити, захищатись і дистанціюватися. Ось і все, — підсумовує академік.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет.

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук.

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар.

Читайте також: Битва світоглядів: чому еволюція українців є вирішальним фактором у перемозі над РФ

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?