Знаменитий музикант зробив гучну заяву про українську мову: з'явилося відео
Категорія
Шоу-бізнес
Дата публікації

Знаменитий музикант зробив гучну заяву про українську мову: з'явилося відео

Знаменитий музикант зробив гучну заяву про українську мову: з'явилося відео
Джерело:  online.ua

Український музикант, лідер групи @Traktor і екс-басист ВВ Олександр Піпа вважає, що за часів СРСР офіційна українська мова була зіпсована і зроблена мертвою, і такі культурні діячі як музикант Олег Скрипка і драматург Лесь Подерв'янський роблять її живою.
Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
"Цінність Подерв'янського - в тому ж, за що цінують раннє ВВ. Його п'єси - це мистецтво справжньої живої української мови. Я недавно сам з собою розмовляв на цю тему. Я сам - русифікований українець, і у мене багато таких же друзів, - розповів Піпа. - Щоразу, коли вони хочуть перейти на українську, у них стає таке обличчя, ніби вони "камінг-аут" роблять: "Добре, я буду говорити українською, я визнаю, що я - педофіл!" Чому? До мене нещодавно дійшло , чому - і я стояв, шалено реготав..."
Читайте також: Знамени тий український музикант відніс свою колишню групу до "російського г*внороку"
"Мені розповідали, що деякі українські пісні можна датувати тисячею років, там ще дохристиянські сюжети. Моя бабуся розмовляла українською так, що її можна було слухати годинами, як музику чарівну. І це та сама українська, якою двісті років тому була написана "Енеїда". Тобто за двісті років мова зовсім не змінилася, що дає підстави вважати, що і за двісті років до Котляревського вона була такою ж", - зазначив музикант.
"Тобто українська мова збереглася там, куди не дісталася освіта. В селах вона збереглася тому, що її вивчали не за творами Архипа Тесленка, а просто - від батьків. І це чудова мова. Але тому, що вона збереглася через відсутність освіти, наша мова і асоціюється з неосвіченими людьми. Для снобів це мінус, вони кажуть: "Телячий язик, мова бидла, жлобів". Щодо літературної мови - є старше "Енеїди" артефакти, але, в принципі, формуватися вона почала в 19 столітті. Але 99% української офіційної мови було зроблено вже в УРСР і, як все, що зроблено ж*порукими совками, офіційна мова вийшла мертвою, огидною, нецікавою, пафосною: "Ми пишаємося надбанням наших батьків-дідів заради яскравого майбутнього нащадків!". Саме цю мову вчили в совку, тому, коли русифіковані українці намагаються перейти на нашу мову, їм відразу залазять в голову штампи. Це як у Остапа Бендера: "Єдине, що крутилося в голові зі старорежимного: "Милостиво наказати зволив". І це реальна перешкода", - додав він.
Читайте також: Укра їнський музикант зробив гучну заяву про культову групу: з'явилося відео


"А заслуга Подерв'янського та Олега Скрипки - це відхід від цих радянських штампів. Нехай це буде кострубато, нехай це називають суржиком, але це буде жива мова", - резюмував Піпа.



Більше

читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Українцям потрібно перекласти "Бандитський Петербург" в стилі Подерв'янського, прекрасна комедія буде - Олександр Піпа

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?