Знайдена причина повторного зараження коронавірусом - хто під загрозою
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Знайдена причина повторного зараження коронавірусом - хто під загрозою

Знайдена причина повторного зараження коронавірусом - хто під загрозою
Джерело:  online.ua

Поки весь світ направив всі сили зниження поширеності коронавіруса і розробку вакцини проти Covid-19, жителі планети живуть в страху заразитися небезпечною інфекцією. Ситуація ускладнюється ще й тим, що навіть ті люди, які перехворіли, ризикують повторно підхопити коронавірус. Про це попереджають багато західних експертів, що досліджують Covid-19 і намагаються знайти ефективний засіб від нього. Головна причина повторного зараження криється в ослабленій імунній системі, яка при першому зараженні не виробляє головні захисні В-клітини - довгоживучі антитіла, що володіють тривалою імунної пам'яттю. До такого невтішного висновку прийшли вчені Массачусетської лікарні загального профілю в США, передає ONLINE.UA з посиланням на журнал Cell.

Медичні фахівці провели масштабну наукову роботу, в ході якої вивчили селезінку і лімфатичні вузли померлих пацієнтів з COVID-19. Як виявилося, в них відсутні гермінативні центри - невід'ємна частина сталої імунної відповіді. Причиною тому, на думку медиків, є запальний шторм під час інфікування, в результаті якого виробляється велика кількість сигнальних молекул - цитокінів TNF, які активізують атаку імунітету на клітини і тканини власного організму, і, насправді, є небезпечнішими самого вірусу. Внаслідок цитокінового шторму відбувається руйнування тканин і органів, що може привести до загибелі організму. Але навіть якщо людині вдається вилікуватися, то ризики знову заразитися з'являються вже через кілька місяців, так як цитокіни займають місце герметівних центрів з В-клітинами і допоміжними Т-клітинами, що дозволяють організму швидко і ефективно ідентифікувати патоген і атакувати його в разі повторного зараження.

Висновки вчених в черговий раз підтверджують, що тільки від імунітету залежить, як буде протікати будь-яке захворювання, включаючи, коронавірус, і які будуть ускладнення після нього. Тому важливо підготувати свій індивідуальний бронежелет захисту від вірусу, адже на сьогоднішній день для лікування Covid-19 не створили жодних ефективних ліків і не розробили вакцину, яка могла б запобігти зараженню.

Як відомо, станом на 22 серпня в усьому світі коронавірусом захворіли вже понад 23 млн осіб. Майже 800 тисяч людей померли від коронавіруса. В Україні зафіксовано вже понад 100 тисяч заражень, 2328 з яких за останню добу.

Як повідомляв ONLINE.UA, в Україні є можливість зміцнити імунітет на клітинному рівні для відновлення захисних сил організму людини, який втратив здатність боротися з вірусами і патогенними бактеріями. У пацієнтів після введення клітинних препаратів, зокрема стовбурових клітин, відбувається активація функціональних систем організму, нормалізується імунний статус і прискорюються обмінні процеси.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?