Знайдено ймовірне поховання Богдана Хмельницького
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Знайдено ймовірне поховання Богдана Хмельницького

Знайдено ймовірне поховання Богдана Хмельницького
Джерело:  iprosvita.com

У церкві-усипальниці родини Хмельницьких, що у Суботові, геофізики за допомогою сучасної апаратури знайшли об’єкт, схожий на склеп. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Інститут просвіти», науковці вважають, що це поховання гетьмана Богдана Хмельницького.

Пошуки місця поховання Хмельницького тривали майже 300 років. Археологи так і не змогли знайти його могилу – адже ніхто не міг передбачати, що імовірне місце поховання великого гетьмана знаходиться на глибині понад 4,5 метри. В ті часи, як і сьогодні, так глибоко не ховали.

«Під час розвідки в Свято-Іллінській церкві ми застосовували один із найпоширеніших та перевірених у світовій практиці геофізичних методів – метод високочастотних електромагнітних зондувань, або ж георадарний метод, – розповідає кандидатка геологічних наук Ксенія Бондар. – За допомогою чотирьох георадарів з різною робочою частотою і, відповідно, різної роздільної здатності та глибинності, ми обстежили простір під підлогою церкви до глибини більше ніж 4 метри. Раніше не було можливості дослідити підземний простір до такої глибини, не руйнуючи його. За результатами обробки даних георадарного зондування ми отримали чітке тривимірне зображення аномалії у центральній частині церкві. Її геометрія та розміри (довжина 3 метри, ширина 1,3 метра) відповідають об’єкту, схожому на склеп».

У храмах Західній Європі аналогічне розташування поховальних склепів досить поширене. Місце у центральній частині церкві в часи Середньовіччя часто використовували для поховань.

Остання спроба знайти поховання Богдана Хмельницького у Свято-Іллінській церкві здійснювалась у 1970 році групою під керівництвом відомого українського археолога Романа Юри. Але йому не вистачило лише метра, щоб дійти до об’єкта.

Якщо інформація про знахідку підтвердиться, то українці матимуть першу могилу українського гетьмана, похованого в Україні.

Нагадаємо, що сьогодні було опубліковано рейтинг найбільш миролюбних та агресивних країн світу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?