ЗСУ поки задіяли мінімальну кількість сил під час контрнаступу — Reuters
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ поки задіяли мінімальну кількість сил під час контрнаступу — Reuters

ЗСУ поки задіяли мінімальну кількість сил під час контрнаступу — Reuters
Джерело:  online.ua

Наразі у проведенні контрнаступу ЗСУ приймають участь лише 3 бригади з підготовлених 12. Таким чином головна битва ще попереду.

Джерело:  Reuters

Контрнаступ ЗСУ ще не досяг апогею 

Аналітики підкреслюють, що для проведення контрнаступу було створено 12 бронетанкових бригад, дев'ять з яких проходили навчання на Заході і отримали західне озброєння та оснащення.

Бригада зазвичай включає не менше 3,5-4 тис військовослужбовців.

При цьому, як пише видання, також сформовано вісім штурмових бригад чисельністю 40 тисяч осіб, сформованих Міністерством внутрішніх справ.

Конрад Музика, військовий аналітик з Польщі, який уважно стежить за перебігом війни, сказав, що поки що лише три з 12 бригад брали участь у бойових діях на південному сході України.

Чи вплине підрив дамби Каховської ГЕС на контрнаступ ЗСУ  

За інформацією журналістів видання Bloomberg із посиланням на аналітиків, руйнування російськими військовими злочинцями греблі Каховської ГЕС позбавило українських військових можливості форсувати Дніпро.

Однак низже греблі вода вже почала відступати і в кінцевому підсумку річка повернеться річку в колишній стан, хоч і з новими перешкодами, такими як викинуті на берег міни і сміття.

При цьому вище за течією, коли басейн Каховського водосховища спорожніє, виникне абсолютно новий ландшафт, який потенційно може створити можливості для українських сил.

Греблю було зруйновано у той момент, коли почався контрнаступ ЗСУ.

Дніпро є найважливішою особливістю поля бою, забезпечуючи захист військ, що протистоять один одному на більшій частині його південної частини, і створюючи серйозну логістичну проблему для українських стратегів.

Кінцева протяжність цього бар'єру залежатиме від того, наскільки сильно пошкоджена дамба, а також від мулу, що накопичився на дні водосховища з моменту будівництва дамби в 1956 році.

Зазначається, що, оскільки повінь на даний момент усунула будь-яку загрозу з боку Дніпра, російське командування передислокувало війська з позицій вздовж річки для зміцнення оборони далі на схід.

У той же час якщо водосховище повністю спорожніє, Дніпро між новою Каховкою і Запоріжжям буде набагато меншою перешкодою для сил, які прагнуть перетнути його, із середньою глибиною близько трьох метрів замість 16,5. Відстань, яка буде потрібна українським силам для перетину на північ від дамби, також різко скоротиться, з максимальних 23 кілометрів до приблизно одного, - наголошують автори матеріалу.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?