ЗСУ позбавили Чорноморський флот РФ значної частини бойового потенціалу
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ позбавили Чорноморський флот РФ значної частини бойового потенціалу

ЗСУ позбавили Чорноморський флот РФ значної частини бойового потенціалу
Джерело:  online.ua

Ще зовсім недавно Чорноморський флот кремлівської окупаційної армії вважався центральним елементом Кремля у плані загарбницької війни проти України, але ЗСУ позбавили його значної частини бойового потенціалу та перетворили на другорядну силу.

Джерело:  Politico

ЗСУ фактично розбили Чорноморський флот РФ 

Зазначається, що на початку кремлівського вторгнення в Україну в лютому Чорноморський флот РФ, що базується в анексованому Криму проводив масовані ракетні атаки по території України ракетами типу "Калібр" та блокував українські порти у Чорному морі, погрожуючі висадкою десанту на узбережжі Одеси.

Однак з тих пір Київ перехопив ініціативу, потопивши кілька кораблів, у тому числі його флагманський крейсер "Москва". Авіаційний полк Чорноморського флоту, що базується на авіабазі Саки в Криму, також сильно постраждав в цьому місяці в результаті ударів, в результаті яких було знищено близько половини літаків підрозділу, заявив західний чиновник, підтверджуючи оцінки інших офіційних осіб.

Тоді як підводні човни Чорноморського флоту продовжують здійснювати ракетні атаки по території України, військові кораблі РФ не виправдали очікувань Кремля і зайняли оборону в портах поблизу узбережжя Криму, або далеко від берега, щоб уникнути українських атак.

З весни проблеми Чорноморського флоту посилилися через погане керівництво, застаріле обладнання і зарозумілість, яким українці були тільки раді скористатися. Низка військових катастроф призвела до звільнення командувача флотом адмірала Ігоря Осипова.

Втрати російських десантних кораблів, можливо, важливіші, ніж "Москви". Втрати перешкоджають здатності Росії перекидати війська і техніку навколо Криму по морю. Небажання фактично використовувати свої кораблі в якості бойової сили означає, що флот став практично безпорадним і "не відбувалося нічого протягом декількох місяців, - сказав Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики, який вивчає Збройні Сили Росії та України.

Один західний дипломат погодився з цією оцінкою, заявивши, що "російський Чорноморський флот розбитий і тепер використовується тільки в якості оборонної сили з періодичними ударами крилатими ракетами".

За його словами, знаходження флоту у відкритому морі "серйозно обмежує можливості російської кампанії" на півдні України. Сам флот, що складається з невеликих ракетних корветів і фрегатів, десантних кораблів і шести підводних човнів, як і раніше має більше 30 кораблів в морі або в порту, але їх ефективність і здатність до маневрування серйозно знизилися після ліквідації ППО "Москви" і радарів на острові Зміїний.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?