ЗСУ втілюють план тактичного оточення армії РФ в Бахмуті — звіт ISW
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ втілюють план тактичного оточення армії РФ в Бахмуті — звіт ISW

ЗСУ втілюють план тактичного оточення армії РФ в Бахмуті — звіт ISW
Джерело:  online.ua

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), злочинна армія РФ втратила контроль над переважною більшістю ключових висот в районі Бахмуту і опинилась під загрозою тактичного оточення з боку ЗСУ.

Джерело: звіт ISW

Що відомо про ситуацію у зонах бойових дій на сході України 

За інформацією Генштабу ЗСУ, російські військові злочинці здійснили кілька невдалих спроб наступу в районі Масютівки, за 13 км на північний схід від Куп’янська та Івано-Даріївки, за 23 км на південь від Кремінної.

Один з російських блогерів стверджує, що підрозділи армії РФ також безуспішно намагались атакувати поблизу Стельмахівки, за 16 км на захід від Сватового, Макіївки, за 22 км на північний захід від Кремінної, Невського, за 18 км на північний захід від Кремінної та Білогорівки, за 12 км на південь від Кремінної.

При цьому росіяни стверджують, що підрозділи армії РФ змогли просунутись  до Григорівки, за 11 км на південь від Кремінної.

Наразі не має ніяких підтверджень цієї інформації.

Російські джерела стверджують, що в ніч з 20 на 21 травня українські війська завдали ударів по тилових позиціях росіян у Калиновому-Боршуватому Луганської області, за 34 км на південь від Сєвєродонецька ракетами HIMARS.

За інформацією українських військових, підрозділам ЗСУ вдалось повернути під свій контроль значну частину панівних висот в районі Бахмуту.

Українська 3-я окрема десантно-штурмова бригада, 20 травня, заявила, що контратаки розширили український виступ у районі Бахмута до 1 тис 750 метрів у ширину та 700 метрів у глибину у невизначеному районі.

 На відео з геолокацією видно, як українці завдають удару по невизначеним російським силам на південь від Кліщіївки, за 7 км на південний захід від Бахмута і вступають в бій з російською 200-ю окремою гвардійською мотострілецькою бригадою 14-го армійського корпусу (Північний флот) на північний схід від Богданівки, за 5 км на північний захід від Бахмут.

Аналітики зазначають, що це доводить повернення українськими військовими тактичної ініціативи в районі Бахмуту.

На думку експертів ISW, навіть у разі захоплення Бахмуту підрозділи терористичної ПВК "Вагнера" та російської армії не зможуть продовжити подальший наступ у бік Слов'янська або Костянтинівки через вкрай виснажений стан після важких боїв за Бахмут.

Російські регулярні війська, розташовані на північному і південному флангах Бахмута, також навряд чи найближчим часом будуть просуватися на захід у бік Костянтинівки або на північ у бік Слов'янська на тлі українських контратак у Бахмутському районі, - наголошують аналітики ISW.

Експерти припускають, що ймовірно росіяни утримують західні адміністративні кордони Бахмута, тоді як ЗСУ, згідно з даними українських військових, контролюють незначну територію південно-західної частини Бахмута навколо траси Т0504. При цьому там не виключають, що армія РФ могла взяти під контроль весь Бахмут.

Заяви офіційних осіб вказують на те, що українські сили відійшли з інших районів Бахмута, крім тих, що прилягають до двох трас, що ведуть в місто, - йдеться у звіті ISW.

При цьому можлива окупація міста стратегічно не впливає на здатність української армії замикати фланги навколо Бахмута. Без контролю над наземними лініями зв'язку навколо Бахмута, подальші наступальні операції ПВК за межами міста неможливі.

ISW вказує, що "вагнерівці" змогли зосередитися на міських боях в Бахмуті за рахунок регулярної армії РФ, яка взяла на себе оборону флангів. Наразі обидві військові сили РФ виснажені, перші ознаки "втоми" ПВК показували з кінця грудня 2022 року.

У разі реального виведення найманців 25 травня з Бахмута (раніше ротацію ПВК "Вагнер" анонсував Пригожин, вказуючи, що місто утримуватимуть регулярні війська), армія РФ буде ще менш схильна до наступальних операцій.

У той же час російські військові злочинці продовжують безуспішні спроби наступу в районі Авдіївки та Донецька.

Російські джерела стверджували, що війська РФ просунулися до Сіверного з напрямку Водяне, за7 км на південний захід від Авдіївки, і що бої тривають у Первомайському, Опитному, на схід від Водяного та Сіверного та Мар’їнці.

Однак аналітики ISW не мають жодних підтверджень цього.

 На геолокаційних кадрах, опублікованих 20 травня, видно, як українські війська завдають ударів по російських позиціях біля траси H-20 на північний схід від Красногорівки.

Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російські наступи на Новомихайлівку, приблизно 30 км на південний захід від Донецька і продовжували використовувати авіацію та артилерію для обстрілів прилеглих населених пунктів.

Що відомо про ситуацію на півдні України

Протягом 21 травня українські військові завдали потужних ударів по російському штабу на аеродромі в Бердянську із використанням крилатих ракет Storm Shadow.

Російське джерело повідомило, що нещодавні глибокі удари України по аеродрому в Маріуполі 19 травня та аеродрому в Бердянську 21 травня є частиною нових зусиль України з "розрідження" російської авіації, дислокованої вздовж узбережжя Азовського моря.

21 травня російські війська не проводили жодних підтверджених наземних ударів у Херсонській та Запорізькій областях.

Російські війська продовжують обстріли українських позицій у Запорізькій області та на західному (правому) березі Херсонської області.

На відео з геолокацією, опублікованому 21 травня, видно, як елементи російського 503-го мотострілецького полку (19-ї мотострілецької дивізії, 58-ї загальновійськової армії) обстрілюють українські сили на північ від Нестерянки Запорізької області, приблизно 11 км на південний захід від Оріхова.

Південне оперативне командування Збройних сил України повідомило, що російські сили нагадують українцям про свою присутність на Кінбурнській косі, обстрілюючи громади Очакова та Куцуруба в Миколаївській області та Дніпро-Бузького лиману

Російське джерело стверджувало, що вогневі дії знищили український спостережний пост у невизначеному районі на західному (правому) березі річки Дніпро, який використовувався для коригування вогню по східному (лівому) березі Херсонської області.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?