ЗСУ знищили не менше 5 російських систем ППО С-400 — Newsweek
Категорія
Світ
Дата публікації

ЗСУ знищили не менше 5 російських систем ППО С-400 — Newsweek

ЗСУ знищили не менше 5 російських систем ППО С-400 — Newsweek
Джерело:  online.ua

ЗСУ знищили не менше 5 російських систем ППО С-400. Вони вважаються загалом еквівалентом системи ППО США Patriot і золотим стандартом російської ППО.

Джерело: Newsweek

ЗСУ знищили не менше 5 російських систем ППО С-400

С-400 вважається загалом еквівалентом системи ППО США Patriot і золотим стандартом російської ППО. Це модернізована версія С-300 часів холодної війни, яка використовується й досі.

Експерти кажуть, що С-400 все частіше стають об’єктом українських атак, від яких їм не вдається відбити.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, на початку 2023 року Росія мала близько 100 мобільних зенітно-ракетних систем С-400.

Як зазначають аналітики голландської розвідувальної служби Oryx, Росія втрачала ключові компоненти своїх батарей С-400 принаймні п’ять разів, включаючи командні пункти, пускові установки та радари. Можливі й інші втрати запасів С-400, і деякі звіти вказують на невизначену кількість пошкоджених систем.

Втрата системи С-400, хоча й досі відносно рідкісна, стає болісним, дорогим і принизливим ударом по ППО Росії.

Ціна кожної батареї С-400 – близько 200 млн доларів, повідомив Сідхарт Каушал з лондонського аналітичного центру Royal United Services Institute.

Дві з зареєстрованих втрат Росії сталися за останні 30 днів. Українські сили 14 вересня завдали удару по С-400 поблизу Євпаторії, на контрольованому Росією Кримському півострові. Безпілотники спочатку атакували радар і антени, а потім ракети знищили решту системи С-400.

Київ також знищив ще одну систему С-400 у західному Криму 23 серпня, під час атаки, яка, за словами українського чиновника, була проведена "новою, абсолютно сучасною" ракетою. Вважається, що це натякає на наземну версію українських протикорабельних ракет "Нептун".

Відзначимо, що до початку війни в Україні в лютому 2022 року Росія мала у Криму п’ять батарей С-400, відтак дві з них уже виведено з ладу.

Втрата С-400 зробила російські цілі в Криму більш уразливими до атак українських крилатих ракет Storm Shadow, – розповів військовий експерт Девіда Хамблінг.

Так, 13 вересня Україна пошкодила цими ракетами російський військовий корабель і підводний човен, що стояли на російській Чорноморській військово-морській базі в Севастополі.

Після другої атаки минулого тижня вашингтонський аналітичний центр Institute for the Study of War заявив, що Росія, ймовірно, мала "тактичні провали", які могли "відображати ширшу системну проблему російської ППО в окупованому Криму".

Тепер ми бачимо початок тенденції, коли С-400 все частіше стають цілями. Проте Росія, ймовірно, працює над посиленням оборони навколо своїх С-400, припустив експерт. "Цей тип конфлікту є битвою послідовних покращень з обох сторін, – стверджував він.

С-400 є "преміальною" російською системою ППО, однак, за словами Хамблінга, втрата Росією кількох С-400 за останні місяці є важливою з кількох причин:

Перша полягає в тому, що С-400 "раніше, здавалося, працювали добре, але тепер виявились вразливими.

По-друге, знищення С-400 пробило діри в мережі протиповітряної оборони, які потім були використані.

С-400 пов’язана з іншими російськими системами, такими як "Бук", а це означає, що якщо С-400 буде вражено, це "порушить функціональність місцевих систем ППО в цілому.

ЗРК С-400: що відомо

 С-400 («Тріумф») — російська зенітна ракетна система великого і середнього радіуса дії, зенітний ракетний комплекс (ЗРК) нового покоління.

Створений для ураження всіх сучасних і перспективних засобів повітряно-космічного нападу — літаків-розвідників, літаків стратегічної та тактичної авіації, тактичних, оперативно-тактичних балістичних ракет, балістичних ракет середньої дальності, гіперзвукових цілей, встановлювачів перешкод, літаків радіолокаційного дозору і наведення та інших.

Кожна ЗРС забезпечує одночасний обстріл до 80 цілей (за наявності 8 ЗРК) із наведенням на них до 160 ракет.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?