Зв'язок Пліса з Іванющенко кидає тінь на репутацію Кличко - політолог
Категорія
Політика
Дата публікації

Зв'язок Пліса з Іванющенко кидає тінь на репутацію Кличко - політолог

Зв'язок Пліса з Іванющенко кидає тінь на репутацію Кличко - політолог
Джерело:  apostrophe.ua

Політичний експерт Олексій Якубін вважає, що після недавнього звільнення заступника столичного мера з питань транспортної інфраструктури Іллі Сагайдака, глави "Київавтодору" Олександра Густелева і глави Солом'янського району Максима Шкуро може піднятися питання про звільнення від займаної посади першого заступника мера Геннадія Пліса.


Про це повідомляє "Апостроф".


"Мер перейнявся своїм іміджем, і не в останню чергу цей імідж формують люди, які оточують Віталія Кличка. Хто зазіхає на імідж мера, втрачає недоторканність. Людина не може бути порядною, чесною час від часу. Ці величини постійні. Що стосується порядності, то "довгі тіні" минулого, а саме контроверсійний зв'язок з Юрієм Іванющенко, роблять Геннадія Пліса першим, чия особистість в майбутньому може скомпрометувати не тільки КМДА як орган влади, який і так останнім часом втрачає довіру жителів міста, а перш за все мера Віталія Кличка" , - говорить політолог.


Експерт заявляє, що фігура Пліса не така однозначна, як це здається на перший погляд. Зокрема, Якубін нагадав про муніципальну службу Пліса при Черновецькому-Попові, про кримінальні скандали в ДПЗКУ і зв'язку чиновником з Юрієм Іванющенко.


"Активно обговорюється інформація про те, що Плис був людиною Юри Єнакіївського. Власне, його шлях до успіху і став можливий завдяки близькості до людей Януковича. Після Майдану Пліс в новому амплуа почав все з чистого аркуша в адміністрації мера Кличко. Невже Віталій Володимирович не ознайомився з біографією людини, якого призначив своїм заступником? Не думаю. Хоча далеко від КМДА з часів Черновецького Плис не йшов, весь час тримав руку на пульсі", - говорить Якубін.


Політолог додав: "У квітні 2015 року Сергій Лещенко написав, що зняттю арешту з рахунків соратника Віктора Януковича Юрія Іванющенка в Євросоюзі посприяв лист ГПУ, в якому зазначено, що він до кримінальної відповідальності в Україні не притягувався, в розшук не оголошувався і не є стороною кримінального виробництва. Але він не згадав той факт, що, за інформацією ЗМІ, одним з людей, хто допомагав зробити "красиву картинку" за схемами і численними компаніям Іванющенко, розібратися з рахунками, грошовими переказами і офшорами, був його старий і довірений аудитор Геннадій Пліс. Той самий Пліс, який вийшов сухим з ​​води, коли правоохоронці накрили його соратників за попереднім місцем роботи - в найскандальнішій держкорпорації України ДПЗКУ".


Експерт вважає, що робота в мерії дозволила Плісу вести переговори про Іванющенка на найвищому рівні, маючи доступ в усі кабінети влади: "Тобто виходить, що, ставлячи під загрозу репутацію мера Кличко, Пліс допоміг своїм старим друзям. Інформація про тісні зв'язки Пліса з Іванющенко може завдати серйозної шкоди репутації мера Кличко, яка і так останнім часом далеко не на висоті".


"Крім біографічних "чорних плям" Пліса можна пред'явити зауваження до роботи його підрозділу. Численні заяви про виявлення неправильно витрачених коштів та відшкодування збитків пасують перед мовою цифр. Складно не погодитися з інформацією, озвученою одним з аналітиків, що з сотень мільйонів, втрачених в результаті зловживань, бюджету міста було відшкодовано не більше 1%", - наголошується в матеріалі. "При рівні відшкодування нижче 30% уже виникає питання про звільнення керівництва підрозділу внутрішнього аудиту, а що говорити, якщо цей показник нижче 1%. Це взагалі не обговорюється", - відзначає експерт. Показник виправлених порушень, за його словами, повинен наближатися до 100%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?