З'явилося цікаве пояснення відставки Саакашвілі
Категорія
Політика
Дата публікації

З'явилося цікаве пояснення відставки Саакашвілі

З'явилося цікаве пояснення відставки Саакашвілі
Джерело:  online.ua

Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі пішов у відставку з поста губернатора Одеської області, скориставшись своїм останнім шансом повернутися у велику політику.


Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловила політолог і історик Олена Галкіна.


"Саакашвілі, як талановитий публічний політик, прекрасно вибрав момент, тому що це останній його шанс повернутися у велику політику на пострадянському просторі. Успіхів в Одеській області у нього немає, а карт-бланш був, йому дозволили контролювати силовиків, а на виході - крах всіх обіцянок, які він давав в травні 2015 року: друге Батумі з Одеси не вийшло, мільярда доларів інвестицій немає, паркани біля моря стоять, дорога не побудована. Все сумно", - вважає Галкіна.


"Другий провал - Грузія. Його партія "Єдиний національний рух" зараз ставить під сумнів його лідерство. Можливо, саме через нього вона програла на виборах. Конституційна більшість у "Грузинської мрії" (за результатами останніх виборів в Грузії, - ONLINE. UA) - це серйозна історія. Що залишалося Михайлу Саакашвілі? Чекати, коли його знімуть з посади, остаточно перетворитися на звичайного корумпованого чиновника? Поїхати в США і там викладати? Або дострокова пенсія, або ганьба, або спроба повернутися. І він підгадав момент" , - продовжила вона.


"Електронні декларації українських чиновників показали, що люди, які прийшли в Раду після Революції Гідності, успішно адаптувалися в умовах корупційно-кумовського капіталізму. Саакашвілі продовжує експлуатувати досвід Грузії, тому що там в частині зламування корупційно-кумівської системи його команда дійсно досягла успіху", - сказала історик.


"Значна частина громадянського суспільства щиро сприймає його як зовнішню силу для цієї корумпованої системи, Саакашвілі так себе і подає, говорить, що Петро Порошенко його зрадив. Люди в це повірять. У нього порівняно великий рівень довіри в Україні (серед політиків із загальнонаціональною популярністю) , - зазначила Галкіна. - Це не Анатолій Гриценко, який мав 5,5% на президентських виборах, має хороший баланс довіри і недовіри, але багато хто його не пам'ятає. Саакашвілі - яскравий політик, який сприймається, як міцний і масштабний гравець. Андрій Садовий, мер Львова, так не сприймається, тому що він локальний, а Саакашвілі - глобальний. Електронні декларації і обнулення репутації українського політикуму - це шанс Саакашвілі повернутися. Можливо, він реально зважився йти проти старої системи".


"Але швидше за це все добре вписується в модель третьої колони президентської адміністрації на випадок виборів навесні 2017 року. Хід Саакашвілі говорить про те, що вибори навесні (дострокові вибори до Верховної Ради, - ONLINE.UA) стали більш ймовірними, ніж це було місяць тому", - резюмувала політолог.


Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Саакашвілі наблизив перевибори, а у Порошенка є запасний варіант - політолог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?