З'явився короткий аналіз гучного панамського компромату на Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

З'явився короткий аналіз гучного панамського компромату на Путіна

З'явився короткий аналіз гучного панамського компромату на Путіна
Джерело:  online.ua

Опозиціонер Олексій Навальний представив короткий аналіз розслідування OCCRP, яке засноване на даних, що витікли, однієї з панамських юридичних фірм, які  стосуються президента Росії Володимира Путіна.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на блог Навального.
Найцікавіші факти і знахідки, які прямо стосуються громадян Росії:
1. Віолончеліст Ролдугін - один із гаманців Путіна.
Виявився один із найбільш справжніх гаманців Путіна. Це це не якийсь там бізнесмен, що наживається на держпідряді. Сергій Ролдугін - давній друг і хрещений батько однієї з дочок Путіна. Людина підозр не викликала, до бізнесу не причетна. Музикант, які там гроші і офшори? А виявилося, що скромному музикантові загнали мінімум $2 000 000 000 на офшорні рахунки.
Коли ти президент авторитарної країни, вкрасти гроші з бюджету дуже просто. Складніше їх заховати. Ще складніше витратити. Ми, звичайно, розуміємо, що капітали Тимченка, Ротенбергів і Ковальчуків - теж в тій чи іншій мірі належать Путіну. Але все-таки не можна вважати, наприклад, Ротенбергів зовсім номінальними власниками - вони повністю керують бізнесом. Коли ти використовуєш гроші Ротенберга для придбання квартир своїм дівчатам (і їх бабусям), можливі скандали на кшталт недавнього.
Задумка Путіна полягала в тому, щоб зберігати особисті вкрадені гроші в найбільш несподіваному місці, у найбільш несподіваного персонажа - відомого музиканта-віолончеліста, людини лояльної й чесної (стосовно боса) і, судячи з усього, досить скромної навіть в побуті. Ніяких червоних Феррарі і інших дурниць.
Але у цього хитрого плану є і слабка сторона. У музиканта, навіть найталановитішого та найпопулярнішого в світі, просто не може бути стільки грошей. Державні банки не видають віолончелістові кредити на сотні мільйонів доларів. Олігархи не дають (а вже тим більше не прощають потім) віолончелістові борги на мільярди рублів. Управлінці Роснефти і Сбербанку не провертають очевидно кримінальні оборудки, щоб збагатити офшор музиканта ще на мільйон-другий доларів.



Фото: Медведєв, Ролдугін, Путін


Ролдугін не може ні слова сказати виразно про «свою» офшорну імперію. Справді, а що тут скажеш, питання делікатне:


«Хлопці, я, чесно кажучи, зараз ніякі коментарі не можу давати. Я повинен подивитися і зрозуміти, що можна говорити, що - не можна. Я просто боюся давати інтерв'ю. Коли я одним німцям відмовився давати інтерв'ю, так вони написали, що Путін настільки залякав своїх знайомих і друзів, що вони бояться говорити. Ось в такому вигляді мене виставляють. Я розумію, що тут дуже важливі речі. Займаєшся бізнесом або не займаєшся? Звідки гроші? Чиї? Це я все знаю. Це делікатні речі».


2. Схема наповнення гаманця Путіна. Мордашов, Керімов, Ротенберг, Сечін, Міллер, Костін і інші.


І найцікавіше в російській частині розслідування - це навіть не сам Ролдугін, а опис того, як працює головна корупційна схема країни - схема зі збагачення особисто Путіна і його сім'ї. Звідки гроші, як переганяли, як відмивалися, на що були витрачені.


Звідки гроші? В основному махінації з цінними паперами та позиками. Описується історія з продажем акцій Роснефти. В один день контракт на продаж акцій уклали з фірмою Ролдугіна і одразу ж розірвали. На Ролдугіна, згідно з умовами контракту, покладається неустойка в $750 000. Прекрасно.



Фото: Сергій Ролдугін, Ігор Сечін


Або ще. Компанія Олексія Мордашова (Северсталь) дає компанії Ролдугіна в борг 6 мільйонів доларів. І одразу ж прощає борг. Схожі історії повторюються з Керімовим і Ротенбергом (включаючи Ігоря, власника системи Платон).


Тож наступного разу, коли питатимуть, чому придумали систему дорожніх поборів Платон і хто її бенефіціар, можна сміливо говорити, що Путін.


Хто ще взяв участь в цьому святі і скинувся на офшор Путіна? Ну звичайно, держбанки. Тут старий улюбленець ФБК Russian Commercial Bank, кіпрська дочка ВТБ, яка видавала ролдугінскому офшору без повернення кредити. Вони відкрили для панамської компанії кредитну лінію в $650 мільйонів (!!!), тим самим забезпечивши взагалі плюс-мінус необмежений доступ до грошей. Задіяний виявився і Сбербанк (через дочірню Трійку), який брав участь в угодах з фіктивного продажу акцій, які наступного дня ​​викупили старі власники назад.


Усе це, до речі, трохи схоже на схему фінансування палацу Путіна в Геленджику - першу з розкритих корупційних організованих особисто для Путіна його другом Шамаловим (батьком Кирила Шамалова - чоловіка однієї з дочок Путіна).


У схемі наповнення гаманця Путіна помічені (і це підтверджується документально): Керімов, Мордашов, Костін і менеджмент ВТБ, Сечін і керівництво Роснефти, керівництво Сбербанку. Всі вони повинні бути притягнуті до відповідальності, без всякого сумніву, повинні бути внесені в усі існуючі санкційні списки. Має місце задокументоване відмивання грошей і дача хабарів посадовій особі. Гаразд би зі своєї кишені давали хабарі, але ні, дають з коштів державних банків і компаній.


Куди витрачалися гроші? В основному на розваги Путіна і його сім'ї.


Наприклад, на гірськолижний курорт Ігора під Петербургом (формально оформлений на Ковальчука). Саме там зіграли весілля молодша дочка Путіна Катерина Тихонова та Кирило Шамалов.


3. У Путіна є гірськолижний курорт, а також частки в КАМАЗі, АВТОВАЗі і Відео Інтернешнл.


Крім вищезгаданого курорту гроші з офшору Ролдугіна були витрачені на частки в КАМАЗі, АВТОВАЗі і компанії Відео Інтернешнл. Усім трьом компаніям можна сміливо видихнути, криза та інші перипетії їх, мабуть, не торкнуться, у президента вони на особливому контролі. На Відео Інтернешнл, компанію, що значною мірою контролює рекламний ринок Росії, слід звернути особливу увагу. Взагалі-то акціонерна структура цієї компанії - таємниця за сімома печатками, але вчора ми дізналися, що той самий ролдугінський офшор, що фронтує особисто Путіна, володіє 20%.


4. Лесін у деталях знав схему роботи «офшору Путіна».


Засновником та акціонером Відео Інтернешнл був Михайло Юрійович Лесін. Як мінімум можна стверджувати, що Лесін не міг не знати про те, що великим акціонером його дітища є президент Путін.


Але це не найцікавіша частина цієї історії.


Інша цікава деталь описана в британській Guardian, але чомусь не згадано на сайті Нової. Гардіан безпосередньо пише, що в 2012 році «оточення Путіна» почало нервувати і перестало користуватися панамським офшором. Всі фінансові махінації були переведені з Панами на Британські Віргінські Острови. Новий офшор, за словами журналістів, пов'язаний з компаніями Михайла Лесіна.


Тож популярна версія про те, що «Лесін нічого не знав», «Лесіну нічого було розповісти» - як мінімум неспроможна.


Нагадуємо, що в листопаді 2015 року Лесін був знайде мертвим в готельному номері в Вашингтоні. Помер він, згідно з матеріалами розслідування, в результаті удару тупим предметом.


Розумію, що все це виглядає як історія з дешевого детективу, але все саме так. Корумпований чиновник, який допомагав розміщувати особисті гроші Путіна, вирішив виїхати в США, де накупив купу нерухомості, але чомусь за дивних обставин помер від ударів тупим предметом в одному з готелів.


Закінчити частину про Путіна хочу його ж чудовим виступом на тему деофшоризації. Рішучої, я б навіть сказав, деофшоризації.



5. Навка «подарувала» Пєскову годинник, а він їй, схоже, панамський офшор.


Інші цікаві знахідки включають в себе, наприклад, офшор дружини Пєскова Тетяни Навки.


Він був зареєстрований в 2014 році, тобто коли вона вже перебувала в стосунках з Пєсковим (в 2014 ж році у них народилася дочка, але точна дата реєстрації шлюбу невідома).


Найцікавіше полягає в тому, що Навка не знає про те, що у неї є офшор. Мабуть, точно так же, як вона і не знала, що подарувала Пєскову годинник за $620 000.



6. Ліксутов заробляє не тільки на електричках і метро, ​​але і на метанолі.


З панамського витоку ми дізналися, що бізнес Ліксутова достатньо диверсифікований. Міністр транспорту Москви заробляє не тільки на транспорті, а й на торгівлі метанолом.



7. Ще один наш старий знайомий Олександр Бабаков виявився власником панамського офшору.


Ми довго і посилено пишемо про Олександра Бабакова, одного з найбідніших депутатів Держдуми, якщо судити по деклараціях. Ми вже знаходили у нього замок під Парижем і квартиру поруч з Ейфелевою вежею. Панамські файли пов'язують його з найбільшим гравцем на ринку енергетики України - VS Energy.


Ми все ворожили - чому ж українська влада, внісши Бабакова до списку санкцій, ніяких дій проти нього не чинить. Тепер зрозуміло - незадекларовані панамські офшори виявилися і у Петра Порошенка.


8. Ряд чиновників безпосередньо порушують закон, що забороняє їм володіти іноземними активами


Просто не виконують закон і все. Тому що можуть. Деофшоризація? Ні, не чули.


У цьому списку - депутати-єдинороси Звагельський і Сліпенчук, губернатор Челябінської області Дубровський і губернатор-бандит Турчак, який недавно відійшов від справ.


9. Родичі найзапекліших патріотів зберігають свої гроші в офшорах. Взагалі всі зберігають свої гроші в офшорах.


Тут спіймалися родичі глави Радбезу Патрушева, глави РОСТЕХ Чемезова і заступник міністра внутрішніх справ Зубова. У іншого заступника міністра внутрішніх справ Махонова знайшлося аж 5 діючих офшорів. Навіть у чеченського сенатора Геремеєва - дядька того Геремеєва, що організовував вбивство Нємцова - знайшовся старий офшор. У колишнього заступника Кожина з Управління Справами президента - теж панамський офшор. І у сина «ліберала» Улюкаєва з його ж дружиною, - знову ж офшор в Панамі.


Здається, так багато прізвищ, що неможливо запам'ятати? Ще раз нагадую: мова йде про витік з ОДНІЄЇ компанії-реєстратора. Тільки в Панамі, навіть не найпопулярнішої офшорної юрисдикції.


Скільки ще чиновників та їхніх родичів ховає свої гроші на Британських Віргінських Островах, Белізі, Кайманових островах, Бермудських островах, Ліхтенштейні та Кіпрі?


Приклад витоку з Панами доводить усім нам те, що рано чи пізно найкраще заховані активи стануть надбанням громадськості. Спасибі журналістам консорціуму OCCRP за роботу колосального масштабу і важливості.


ФБК продовжує вивчати опубліковані документи, і скоро ми розповімо про формальні юридичні дії, які плануємо зробити.


Нагадаємо,

журналісти-учасники проекту "Панамський архів" знайшли в документах офшорне досьє на 12 колишніх і діючих президентів і прем'єрів, 128 політиків з Євросоюзу, Бразилії, Китаю, України, Сербії, Азербайджану та інших країн, при цьому розслідування ще тривають.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?