З'явився текст законопроєкту про референдум - що важливо знати кожному
Категорія
Україна
Дата публікації

З'явився текст законопроєкту про референдум - що важливо знати кожному

З'явився текст законопроєкту про референдум - що важливо знати кожному
Джерело:  online.ua

9 червня в українському парламенті нарешті зареєстровали законопроєкт №3612 Про народовладдя через всеукраїнський референдум. Варто зазначити, що даний документ подав глава держави Володимир Зеленський. Цього ж дня був опублікований текст законопроєкту. Що важливо розуміти, законопроєкт внесений українським лідером з позначкою як невідкладний. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Верховної Ради України.

Варто звернути увагу на те, що всеукраїнський референдум пропонується проводити в таких випадках:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України;

  • вирішення питання загальнодержавного значення;

  • зміна території України;

  • втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Що важливо розуміти, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

  • що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим, в першу чергу, Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, протоколами до неї;

  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

  • щодо законопроєктів з питань податків, бюджету, амністії;

  • віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

Зверніть увагу на те, що на всеукраїнський референдум може виноситися одне питання.

"Ключовою новацією законопроєкту, яка виділяє його серед інших законопроектів, які реєструвалися у Верховній Раді, є визначення можливості введення електронних процедур при організації та проведенні всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань", - йдеться в пояснювальній записці до закону.

Окрім того, наголошується, що для організації та проведення всеукраїнського референдуму закон пропонує створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи щодо забезпечення електронного голосування.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно Володимир Зеленський заявив, що український уряд скасує заборону на продаж землі іноземцям лише за однієї умови.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?