Українським водіям запроваджують нові правила виплат за страховкою: подробиці
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українським водіям запроваджують нові правила виплат за страховкою: подробиці

Українським водіям запроваджують нові правила виплат за страховкою: подробиці
Джерело:  online.ua

Українські водії в разі ДТП будуть отримувати страхові виплати за новими правилами, після того, як Антимонопольний комітет дасть дозвіл на узгоджені дії страхових компаній з впровадження прямого врегулювання в ОСАЦВ (обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів - Ред.).
Про це ONLINE.UA повідомили в АМКУ.
Раніше в Моторному (транспортному) страховому бюро планували запустити цей механізм виплат з 1 травня, проте пізніше стало відомо, що він почне діяти не раніше липня.
Пряме врегулювання докорінно міняє нинішній принцип відшкодування страховиком збитку при ДТП: якщо сьогодні постраждалі водії отримують виплати від страхової компанії винуватця аварії, то пряме врегулювання дозволить їм отримувати відшкодування у свого страховика.
Новий принцип дозволить автовласникам обирати страховика, який виконує свої зобов'язання, а не затягує з виплатами.
З 1 квітня 17 страховими компаніями було підписано угоду про пряме врегулювання страхових подій за договорами ОСАЦВ. Договір підписали такі компанії, як «АХА Страхування», «Арсенал Страхування», PZU в Україні, «Вусо», «Аска», «Оранта», «ПРОСТО-страхування», «Уніка», «Провідна», «Інго Україна», «Універсальна», «Міжнародна СК», «Кредо», «АСКО-Донбас Північний», «Колоннейд Україна», «Брокбізнес» і «Іллічівське».
На цих страховиків припадає понад 50% ринку ОСАЦВ в Україні. Тому в АМКУ повідомили ONLINE.UA, що самостійно, без узгодження з Антимонопольним комітетом, страховики нову систему врегулювання впровадити не можуть.
Мінімальний термін узгодження - 45 днів, якщо подані всі документи і у комітету не виникло додаткових питань. «Але я поки не бачила від бюро ні звернення з цього приводу, ні документів на узгодження. Раніше вони у нас запитували, чи потрібно узгоджувати запровадження такого механізму на ринку ОСАЦВ. Ми відповіли: так, потрібно», - повідомила ONLINE.UA державний уповноважений АМКУ Анна Артеменко.
Найімовірніше, звертатися в АМКУ за отриманням погодження на застосування прямого врегулювання бюро буде вже після травневих свят, а це означає, що система почне працювати в Україні не з 1 травня, а в кращому випадку - з 1 липня.
У 2015 році, згідно з даними МТСБУ, поліси автоцивілки купили 6,8 млн українських водіїв, витративши на це близько 3 млрд грн.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше стало відомо про рішення України щодо скандальної страхової компанії.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?