СБУ ліквідувала потужну ботоферму з російським слідом
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ ліквідувала потужну ботоферму з російським слідом

СБУ ліквідувала потужну ботоферму з російським слідом
Джерело:  online.ua

Силовики Служби безпеки виявили спробу цифрового втручання у внутрішні українські справи з боку російського агресора. Зловмисники, пов’язані з Кремлем, створили потужну ботоферму. Під керівництвом зовнішніх кураторів та представників окремих українських політичних сил вона працювала з піковою активністю в період місцевих виборів у жовтні 2020 року. Кількість фейкових акаунтів, якими володіла група впливу, досягає 18 тисяч. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дані спецслужби.

“У ході досудового розслідування співробітники СБУ встановили, що ботоферму організували троє мешканців Києва. Вони зареєстрували акаунти в електронних поштових скриньках заборонених російських поштових сервісів. Зокрема, у жовтні минулого року під час проведення виборів до місцевих рад зловмисники розповсюджували недостовірну інформацію про ситуацію в Україні. Вони штучно підвищували соціальну напругу у суспільстві. Займались “накручуванням” кількості голосів у соцопитуваннях, штучно збільшували кількість замовних перепостів і коментарів окремих лідерів громадської думки та політичних діячів”, - пояснили в СБУ,

Про яких саме політичних діячів чи окремих відомих осіб йдеться, силовики не уточнили.
Наразі відкрито кримінальне провадження за статтею 200 ККУ (про незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення). Слідчі дії відповідно справі тривають.

“Оплата за надання послуг проходила через заборонені російські електронні гаманці. Це дозволяло забезпечити анонімність клієнтів, які замовляли підтримку необхідних меседжів у соціальних мережах. Вартість варіювалась від складності технічних завдань і специфіки цільової аудиторії. У ході проведення обшуків за місцем розташування ботоферми в одному із спальних районів столиці правоохоронці, зокрема, виявили на серверному обладнанні програмні продукти, які перебувають під санкціями”, - додали в СБУ.

Спецслужба вилучила наразі комп’ютери, а також використані під час злочину сім-картки.

Як повідомляв ONLINE.UA, 22 лютого офіційно стало відомо, що контррозвідка Служби безпеки України затримала у Харкові агента російської воєнної розвідки. За словами представників спецслужби він виконував завдання офіційної Москви та намагався здобути для країни-агресора технічну документацію з розробки та виробництва українського танку Т-84БМ “ОПЛОТ”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?