ЦВК Грузії оприлюднила перші результати місцевих виборів
Категорія
Світ
Дата публікації

ЦВК Грузії оприлюднила перші результати місцевих виборів

ЦВК Грузії оприлюднила перші результати місцевих виборів
Джерело:  online.ua

49% голосів виборців отримала “Грузинська мрія — Демократична Грузія”. Ця партія наразі є керівною в грузинському парламенті. Найбільша опозиційна партія "Єдиний національний рух" має результати в 31,23% виборців. Такі дані отримали після перерахунку голосів на 40% дільниць.

Джерело: телеканал Imedi

"Єдиний національний рух" (ЄНД), що впевнено посідає 2 місце, був створений 2001 року експрезидентом країни Михеїлом Саакашвілі, якого після повернення в країну арештували.

Ці дві партії зібрали найбільший відсоток голосів на цьогорічних місцевих виборах. Кількість прихильників всіх інших партій суттєво різниться. Зокрема, наступною після ЄНР йде партія експрем'єра Георгія Гахарія "Для Грузії". Вона отримала 6,87% голосів.

Наразі основним претендентом на мерське крісло Тбілісі залишається чинний очільник міста Каха Каладзе – він набирає 45,5%. Другою в рейтингу йде лідерка ЄНД Ніка Мелія з 34,13% голосів. Третє місце – у Гахарія (8,97%).

Нагадаємо, для перемоги кандидата у першому турі виборів необхідно, щоб він набрав більше 50% голосів. У випадку, якщо кандидатура не набирає необхідної кількості голосів, призначається другий тур виборів.

 Угода про вихід Грузії з політичної кризи

Опозиційні сили Грузії розглядають підсумки місцевих виборів у якості доказу довіри до влади. Навесні цього року "Грузинська мрія" та деякі опозиційні партії за посередництва президента Європейської ради Шарля Мішеля підписали угоду про вихід Грузії з політичної кризи.

Однією з умов цієї угоди був пункт про те, що якщо на місцевих виборах керівна партія не набере більше 43% голосів, то будуть призначені дострокові парламентські вибори.

Згодом представники "Грузинської мрії" прийняли рішення вийти з цієї угоди. Вони заявили, що навіть якщо керівна партія набере на місцевих виборах 1% голосів виборців, дострокових парламентських виборів не буде.

Затримання експрезидента Міхеїла Саакашвілі

Нагадаємо, напередодні виборів в Грузії затримали експрезидента країни Міхеїла Саакашвілі. Вранці 1 жовтня Саакашвілі повідомив, що повернувся в Грузію. Він закликав громадян прийти 2 жовтня на вибори, а потім, на наступний день, зібратися в центрі Тбілісі. Він запевняв, що візьме участь в акції.

Ввечері 1 жовтня стало відомо, що Саакашвілі був затриманий. Його перевели до в’язниці у місті Руставі, яка призначена для ексчиновників. Омбудсмен Ніно Ломджарія повідомила, що Саакашвілі оголосив голодування.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?