100 найвпливовіших жінок століття - в рейтинг Time потрапила українка
Категорія
Культура
Дата публікації

100 найвпливовіших жінок століття - в рейтинг Time потрапила українка

100 найвпливовіших жінок століття - в рейтинг Time потрапила українка
Джерело:  online.ua

Весь світ завжди захоплювався неймовірною природньою красою українок, однак не так багато людей знають про те, що серед українських жінок завжди було багато талановитих поеток, режисерок, політикинь та громадських діячок, які безпосередньо впливали на розвиток своєї та інших націй. Про нездоланних та сміливих красунь вирішив нагадати журналу Time, який нещодавно презентував довгоочікуваний рейтинг - 100 найвпливовіших жінок століття. Найпрекрасніше те, що в цей рейтинг потрапила і наша співвітчизниця Анна Валентинович - відома громадська діячка та одна із засновниць польської незалежної профспілки "Солідарність". Жінка постала на обкладинці 1980 року як "Матір польської незалежності", передає ONLINE.UA.

Редактори Time згадують про неї як про сміливу жінку, яка у чужій для себе Польщі з іншими активістами змогла організувати Незалежну самоврядну професійну спілку "Солідарність", що була створена у вересні 1980 року в Польщі. Видання нагадує усім, що профспілка пізніше переросла в широкий суспільно-політичний рух і зробила значний внесок у боротьбу польського народу з комуністичним режимом.

"Жінка була відома у Польщі своїми антикомуністичними настроями, через що піддавалась переслідуванню. 8 серпня 1980 року, після 30 років праці на виробництві і за 5 місяців до пенсії Анну Валентинович звільнили з роботи в корабельні імені Леніна (Ґданськ). Це обурило її колег, які вийшли на масовий страйк. Серед них був і електрик Лех Валенса, який в майбутньому став президентом Польщі. Робочі взяли під свій контроль корабельню і висунули власні вимоги: зажадали розширити громадянські права, включно із свободою слова і віросповідання, а також звільнення політичних в'язнів", - сказано в повідомленні.

Трохи пізніше страйк локального спрямування переріс в страйк солідарності іншим страйкуючим установам. В результаті цих подій було підписано Ґданську угоду, 31 серпня 1980 року як суспільний договір з урядом. Така подія і стала передумовою для створення "Солідарності".

"Ґданська угода дозволила створити першу вільну профспілку в комуністичній Східній Європі. Протягом року профспілка "Солідарність" налічувала близько 10 мільйонів членів, а Валентинович була одним з його лідерів. Тріумф в Ґданську прискорив падіння комунізму десять років потому. Це також призвело до того, що покоління поляків побачили Анну Валентинович як матір своєї незалежності" – розповідає видання Time.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, названо ім'я найбагатшої письменниці 2019 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?