14 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

14 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

14 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У четвер, 14 листопада, у світі відзначають професійне свято - Міжнародний день логопеда. Також в цей день проходить Всесвітній день якості, Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом і Всесвітній день юзабіліті. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 14 листопада.

14 листопада: яке сьогодні свято в Україні та світі

З 2004 року 14 листопада у всьому світі відзначають своє професійне свято логопеди, які відіграють важливу роль в житті багатьох людей. В даний час його поки відзначають тільки у вузьких колах фахівців цієї галузі. Але з кожним роком свято стає все популярнішим, так як число пацієнтів з проблемами і дефектами мови зростає.

У 2005 році Асоціацією Професіоналів Юзабіліті був введений Всесвітнє свято, спрямоване на підвищення суспільної свідомості про необхідність спрощення доступу та підвищення простоти використання продуктів і послуг, що мають особливо важливе значення для людства. Всесвітній день юзабіліті щорічно відзначають у другий четвер листопада. У 2019 він випав на 14 число. Юзабіліті (Usability) можна дослівно перекласти з англійської мови як "практичність, зручність і простота використання". Сьогодні ж термін "юзабіліті" все частіше використовується як синонім слова "ергономічність" в контексті таких продуктів, як побутова електроніка або засоби зв'язку.

У 1990 році Європейська організація якості затвердила ще одне Всесвітнє свято - День якості. А в 1996 році було вирішено оголосити тиждень, на який потрапляє це свято, Європейським тижнем якості (European Quality Week). Метою Всесвітнього дня якості є підвищення значення високої якості продукції та послуг, а також активізація тієї діяльності, яка спрямована на привернення уваги до проблем якості.

Щороку 14 листопада під всьому світі проводять Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, який був заснований в 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров'я. З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН. Сьогодні це найбільша в світі кампанія з інформування населення планети про дане захворювання. А 14 листопада було обрано не випадково - цією датою вирішили увічнити заслуги канадського лікаря і фізіолога Фредеріка Бантінга, який народився в цей день в 1891 році, який разом з лікарем Чарльзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну - ліків, що рятує життя людям, хворим на діабет.

Церковне і народне свято 14 листопада

14 листопада християни вшановують пам'ять святих Кузьми і Дем'яна, які були чудотворцями і лікарями. Вони безкоштовно зцілювали людей, за що святих прозвали безсрібниками. Брати прожили довге життя, повністю присвятивши себе служінню Господу. За народним календарем цей день називають: куряче свято, курячі іменини, батюшка Козьмодемьян, Кузьминки осінні, Кузьминки - осені поминки. А все тому, що в народі Кузьму і Дем'яна вважали покровителями ремесел, домашньої птиці і хранителями сімейного вогнища. Їм молилися про зцілення, здоров'ї, про сім'ю і кохання. Вважалося, що святі обов'язково почують кожну людину і допоможуть.

На Кузьму і Дем'яна наші предки влаштовували молодіжні вечірки. Дівчата приносили на гуляння курей, а з курячого м'яса готували різні частування, а під час вечірки хлопці визначали - "чия курятина смачніше". У минулі часи 14 листопада завершувалися усі польові роботи і люди готувалися до зими. Також на це свято закінчували гуляти весілля.

Що не можна робити 14 листопада

Кузьма і Дем'ян вважаються покровителями ковалів і майстринь. Тому в їх день не можна працювати в кузні і займатися рукоділлям. Також в цей день краще не давати милостиню, а якщо і допомагати бідним, то не дивитися їм в очі - інакше в будинок прийде біда. Крім того наші предки боялися виливати на вулицю воду, в якій купали дітей. Вважалося, що після цього дитина буде погано спати.

Прикмети 14 листопада

  • Тепла погода на Кузьму і Дем'яна - зима буде такою ж.

  • Багато снігу випало 14 листопада - до хорошого урожаю.

  • На деревах до 14 листопада залишилася листя - зима буде холодною, а майбутній рік - неврожайним.

  • Невеликий мороз 14 листопада - зима прийде не скоро.

  • Туманний ранок на Кузьму і Дем'яна - до похолодання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що з 28 листопада в Україні по церковним традиціям починається Різдвяний піст 2019, який триватиме 40 днів, до 6 січня 2020 року включно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?