Різдвяний піст 2020-2021: як підготуватися і що не можна їсти
Категорія
Культура
Дата публікації

Різдвяний піст 2020-2021: як підготуватися і що не можна їсти

Різдвяний піст 2020-2021: як підготуватися і що не можна їсти
Джерело:  online.ua

З 28 листопада в Україні по церковним традиціям починається Різдвяний піст 2020, який триватиме 40 днів, до 6 січня 2021 року включно. У цей період християни дотримуються строгих правил, готуючи тіло і душу до зустрічі Різдва Христового з чистим серцем. ONLINE.UA розповідає, що можна і не можна їсти в цей період, що категорично заборонено робити, яке меню підходить для поста та як правильно підготувати організм до обмеженої дієти.

Різдвяний піст 2020 - традиції

Різдвяний піст встановила церква для того, щоб духовно об'єднати віруючих з Богом. У цей період християни моляться, очищаються від гріхів, обмежують веселощі і дотримуються певного раціону в їжі. Однак, справжній піст полягає не тільки обмеженні в їжі, а включає також інші важливі традиції. У період посту віруючі щиро моляться Богу, просять вибачення один у одного, викорінюють погані думки, утримуються від грішних спокус, гніву, злості, дратівливості, заздрості, брехні і засудження та обмежують веселощі в своєму житті.

У православних християн Різдвяний піст триває 40 днів - з 28 листопада по 6 січня. У католиків цей пост починається раніше - з 15 листопада до 24 грудня.

Що категорично не можна робити в Різдвяний піст 2020 - головні заборони

У період Різдвяного посту слід бути стриманим у всьому і виконувати Божі заповіді - людина, яка дотримується пісного меню, але кричить і лається, порушує його, що вважається гріхом. На час посту діє категорична церковна заборона на весілля - в цей період краще не планувати одруження і вінчання.

У Різдвяний піст церква також рекомендує відмовитися від розваг. Не варто відвідувати вистави, концерти, вечірки - краще присвятити вільний час добрим справам, спрямованим на допомогу нужденним людям.

Що можна і не можна їсти в Різдвяний піст: меню

Різдвяний піст менш суворий, ніж Великий і Успенський пости. Саме основне обмеження в ньому - будь-які продукти тваринного походження (м'ясо, молоко і яйця). Їх поживну цінність замінюють грибами, квасолею, нутом, горохом, сочевицею та іншими бобовими. Ідеальна основа раціону в піст - не жирні супи та каші разом з овочами і фруктами, які можна вживати в їжу в будь-якому вигляді.

Згідно з церковним календарем харчування в Різдвяний піст не можна їсти їжу з рослинною олією по понеділках, середах і п'ятницях. Рибу дозволяється додавати в меню по суботах і неділях. Під час церковних свят, які будуть випадати на період посту, допускається вживання невеликої кількості червоного вина.

В деякі дні посту меню повинно складатися тільки з не вареної їжі рослинного походження (по-іншому - сухоїдіння). У ці дні для раціону підійдуть: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

Як правильно підготуватися до посту: поради дієтологів

Щоб не нашкодити здоров'ю різкою відмовою від м'ясних і молочних продуктів, дієтологи рекомендують підготуватися заздалегідь. Вони радять наситити організм білком, який найлегше засвоюється з кисломолочних продуктів, птиці, яєць і риби.

Враховуйте, що обмежене пісне меню не рекомендується людям похилого віку, вагітним і годуючим жінкам, маленьким дітям. Втім, при бажанні батьки можуть влаштовувати свої малюкам вегетаріанські дні 2-3 рази на тиждень (наприклад, в понеділок, середу і п'ятницю). У всі інші дні білок в раціоні дитини повинен бути присутнім.

Також медики закликають під час посту не забувати про цілющу силу свіжовіджатих соків. Фруктові або овочеві фреші підтримають роботу печінки, нирок і жовчного міхура в період дотримання Різдвяного посту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українці отримають довгі вихідні в січні 2021 року через святкування Різдва. Відпочивати будемо чотири дні - з четверга, 7 січня, до неділі, 10 січня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?